Elena Băsescu continuă să bată câmpii în PE
Aproape că ne pare rău că stimata europarlamentară n-a reușit să înmoaie inimile colegilor din Parlamentul European, când s-a dus în plec cu copilul în bandulieră. Ar fi meritat o derogare de la regula discursului de un minut, măcar un sfert academic, cât să explice distinsei audiențe cum se mai poate bloca un mecanism anticorupție ale cărui roți dințate stau încremenite în răspunderile ministeriale pietrificate ale lui Videanu,Udrea.
Elena Băsescu, practic singurul om de încredere pe care-l mai are Traian Băsescu la Bruxelles, de când s-a acutizat conflictul cu liderul PDL condus de Blaga, a sărbătorit în plenul Parlamentului European Ziua Internațională a luptei Anticorupție în felul său, mințind prin omisiune. Discursul afectat, încercând să pună de acord limita constrângătoare a discursului de un minut cu tonul defetist și panicard, s-a deschis cu precizarea mincinoasă că România este condusă de un guvern socialist. A fost rea-intenție la adresa liberalilor din echipa guvernamentală sau încă o dovadă de incultură politică din partea europarlamentarei devenită în cel mai scurt răstimp imaginea emblematică a bâlbelor și greșelilor de exprimare?
Dar discursul de un minut al Elenei Băsescu, care a încercat să compreseze cât mai mult defetism declamativ și panicard se poate în cele 60 de secunde, nu a fost doar o minciună prin omisiune ci și o insultă. Parte vătămată se pot considera, desigur, toți acei cetățeni care au avut grav de suferit de pe urma excesivelor acte de guvernare de care s-a făcut vinovat preț de patru ani tăticul inflamatului europarlamentar rătăcitor, Elena Băsescu. Timp de patru ani niciun europarlamentar din grupul domniei sale nu a găsit un minut măcar pentru a trage un semnal de alarmă în privința românilor care-și pierdeau slujbele, a celor care-și vedeau fumărite pensiile sau împuținate salariile. Europarlamentarii PDL nu au văzut nimic nepotrivit în toate excesele guvernării Boc_băsescu-MRU, de care românii nu sunt dispuși să uite nici până în ziua de azi. Profesorii, de pildă, încă privesc în urmă cu mânie și așteaptă în continuare nerăbdători ca guvernul ”socialist” al mamzelei cu exces de buze să rectifice ceea ce a distrus echipa tăticului de la Palat.
Dar să trecem peste aceste detalii. Se spune că moralitatea și mila sunt dimensiuni interioare, pe care dacă nu le ai, nu ți le poate da nimeni. Distinsul său părinte a avut dificultăți vizibile în privința acestor trăsături și ce-am mai putea cere, în aceste condiții, odraslei care recită absent, ca un robot tras cu cheiță, hârtiile care-i sunt furnizate direct din cancelaria președintelui Băsescu?
Cum speranța moare întotdeauna ultima, tragem și noi o slabă speranță că și-ar putea identifica o resursă oricât de firavă de simț al ridicolului. Ar fi benefic să realizeze, chiar și în ceasul al doisprezecelea, când i-a zburat deja porumbelul din gură, că este de-a dreptul caraghios să pretinzi că pe rectificări bugetare se frânează lupta anticorupție din România, când acuze de corupție planează chiar asupra membrilor familiei tale. Românii așteaptă concluziile Comisiei Călărași, cât și detalii despre cum poate o bancă de stat să aplice o dublă măsură, supraevaluând în cazul fiicei președintelui garanțiile pe care de obicei, în cazul oamenilor de rând, aceeași bancă le subevaluează.
Cât de senin poate cineva înfrunta disprețul opiniei publice, când ignoră fără probleme toate suspiciunile care planează în țară nu numai asupra Ioanei Băsescu, dar și asupra partenerului acesteia, avocatul Radu Pricop, descris de mass media ca un personaj specializat în mod misterios în achițiziționarea de drepturi litigioase sau în cazuri în care statul român a pierdut de i-au mers fulgii și a plătit despăgubiri record. Comparativ, telefonul lui tăticu, dat în sprijinul serviabilului bancher de stat Radu Ghețea, de la CEC, pare doar încă o scăpare compulsivă, că doar toată lumea știe și s-a obișnuit cu mâncărimile cumplite care-l împiedică pe controversatul nostru președinte să stea liniștit în preajma unui telefon.
Ştirile orei
Ambasada Olandei la București a anunțat, miercuri, că urmărește cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaților a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici, potrivit Mediafax.
"Ambasada Regatului Ţărilor de Jos urmăreşte cu îngrijorare amendamentele (la Codul Penal, n.r.) şi aşteaptă evoluţiile viitoare", se arată în răspunsul misiunii diplomatice.
Marți, Camera Deputaților a adoptat un poriect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.
dar cred ca a tras un semnal de alarma corect...
Camera Deputatilor a adoptat, marti, doua legi de modificare a Codului Penal. Practic, parlamentarii juristi au schimbat definitia "conflictului de interese", au scos actele administrative din sfera sa, au micsorat pedeapsa maxima de la 5 la 3 ani, au scos parlamentarii, presedintele si profesiile liberale din randul functionarilor publici, au micsorat termenul prescriptiei speciale si au marit la maxim perioada in care un inculpat care isi acopera prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei. Vezi toate modificarile si toate mizele in articol.
Miza majora: prin scoaterea parlamentarilor din randul functionarilor publici acestia nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici.
A doua miza majora este scoaterea actelor administrative din sfera "Conflictului de interese". Astfel, aceasta institutie juridica a fost practic golita de continut. Concret, primarii sau ministrii nu mai pot fi acuzati de conflict de interese.
un alt ziarist are alta parere...
asta-i democratia:
am o rugaminte particulara:lasa copilul in pace,n-are nici o vina,ataca pa maica-sa,tu ai copii?
"Care cetăţeni ai acestei ţări îşi storc din creieri luni noaptea legi care să-i scoată pe parlamentari din raza de acţiune a DNA şi ANI?Răspunsul la această ultimă întrebare e răspunsul la toate: chiar parlamentarii.Sau: numai parlamentarii.Poate cineva să-mi spună o singură lege izvorâtă din nevoile cetăţenilor, pe care parlamentarii le-ar cunoaşte şi le-ar discuta în Parlament? Eventual, şi noaptea?Singurele preocupări legislative ale reprezentanţilor poporului sunt cele ale unui Parlament constituit în vederea comiterii de infracţiuni. Adică asigurarea unui cadru legal care să apere dreptul infractorilor aleşi la o activitate de profil lipsită de stres.
De data asta, Traian Băsescu are dreptate: acest Parlament aruncă România cu 10 ani înapoi. Ba chiar cu 25, pentru că e vorba de aşezarea politrucilor deasupra legilor.
Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul