Elena Udrea DEZVĂLUIE practicile din regimul Băsescu: Firmele făceau coadă să aducă finanțare cu "geanta"
Elena Udrea a declarat, miercuri seară, la emisiunea "Ediţia de seară" de la România TV, că în timpul campaniilor electorale firmele se înghesuie să finanţeze partidul aflat la putere "cu geanta", deoarece se tem că, dacă sponsorizările s-ar face transparent, iar un alt partid, de asemenea sponsorizat, ar câştiga alegerile, nu vor mai beneficia de contracte.
Elena Udrea a vorbit la România TV despre banii care "curg" spre partide în campaniile electorale şi a apreciat că nu este normal ca finanţările să fie considerate corupţie, mai ales că şi în ţări mult mai dezvoltate lucrurile se întâmplă la fel, doar că reglementat prin lege. Fostul ministru a arătat că banii care vin spre partidele politice în campanii ajung şi la presă, dar şi la cetăţenii care beneficiază de "pomenile electorale" şi care apoi se "oripilează" de banii folosiţi în campanii.
Fostul ministru se aşteaptă la un 2016 greu, dar în care speră să-şi dovedească nevinovăţia în dosarele în care este acuzată de fapte de corupţie. "Nu e un an uşor pentru mine în mod special, dar va fi un an greu pentru politicieni, pentru că e un an electoral. Pentru mine e un an cu foarte multe provocări pentru că eu, spre deosebire de marea majoritate a colegilor mei din politică, am probleme personale. În 2016 vreau să reuşesc să arăt că adevărul este de partea mea şi să reuşesc să depăşesc cu bine provocările prin care trec", a declarat Elena Udrea.
Când un partid e la putere, e coadă la uşă cine să îi aducă finanţare. Nu se fac lucrurile transparent pentru că aceleaşi firme finanţează şi alte partide şi se tem că dacă ajung ceilalţi, din celălalt partid, la conducere şi se vede că au sponsorizat şi în partea cealaltă nu mai primesc contracte. Banii aceştia care ajung de la firme sunt împărţiţi şi la presă, firmele trebuie să îi scoată. Se întâmplă să fie relaţii de obligaţie, când politicienii se întorc spre finanţatori.
"În SUA e la fel, dar acolo nu există trafic de influenţă pentru că totul e transparent. Acolo există legea lobby-ului (...) Am aflat că trezorierii, şefii de campanii se îmbogăţesc după campanie, le cresc conturile după campanie. Sunt dosare în instanţe în care ambasadorii au intervenit pentru anumite contracte. Nu trebuie să iei neapărat punga cu bani ca să fii acuzat de trafic de influenţă. Tu, dacă faci o intervenţie pentru o firmă, e trafic de influenţă"
- Au venit la mine ambasadori să susţină firme din ţările lor. Nu ştiu dacă ambasadorii noştri susţin firmele româneşti, pentru că din păcate firmele româneşti nici în România nu mai sunt susţinute. Oamenii de afaceri români nu prea mai au şanse să facă afaceri în România,, aproape toate firmele de construcţii s-au închis sau aproape toate au dosare penale. Vorbeam cu cineva despre firmele de IT care participă la licitaţii în afara ţării, în ţări europene unde li se spune că nu pot cîştiga pentru că acolo cîştigă firmele lor că au mii de angajaţi. Iar la noi dacă cineva ar proteja o firmă românească în defavoarea uneia străine, puşcărie scrie pe el.
Citeste mai mult pe RTV.NET