Elena Udrea nu a intrat la Gala DNA
Dincolo de lamentațiile președintelui Băsescu și ale lui Crin Antonescu și de corul de așa-ziși analiști obiectivi care se dau de ceasul morții pentru că procurorii anti-corupție nu sunt lăsați să lucreze în liniște și fără presiuni politice, DNA-ul are o mare problemă: maldărul de plângeri și de dosare vizavi de care instituția nu a dat până în prezent niciun răspuns concludent, sau în care investigațiile par să fie astfel concepute încât să îi facă scăpați pe principalii vinovați.
În acest maldăr se găssește dosarul deschis în baza plângerilor depuse de către Hidroelectrica, referitoare la firmele care căpușaseră compania și care o aduseră în pragul falimentului. Până acum nu s-a auzit nimic despre acțiunile întreprinse de procurori în acest dosar.
De asemenea, în același vraf de dosare în care procurorii nu au făcut mai nimic până în prezent se găsesc și cele referitoare la erorile de gestiune și furturile din bani publici care s-au petrecut în perioada mandatelor lui Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu. În ciuda numeroaselor sesizări făcute până în prezent de Corpul de control al primului-ministru, DNA nu a invitat pe niciunul dintre cei acuzați să dea vreo explicație.
Pe de altă parte, chiar și în dosarele în care investigațiile procurorilor au demarat, există numeroase probleme. Dincolo de ritmul extrem de lent în care se desfășoară, acțiunile de instrumentare par să ocolească într-un mod cel puțin suspect demersuri absolut firești, cum ar fi audierea persoanelor care au avut o legătură directă cu faptele pentru care DNA a fost sesizat.
Un exemplu în acest sens este modul în care evoluează faimosul dosar ”gala Bute”. În acest caz, demarat în urma unui raport întocmit de către DLAF, Rudel Obreja este acuzat de fapte de corupție în legătură cu organizarea galei "Campion pentru România". Principalul sponsor al acestui eveniment a fost Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea, care, pe final de mandat, a alocat pentru finanţarea meciului de box suma de 1,93 milioane de euro.
Până la acest moment, în dosar au fost audiate o mulțime de persoane. Printre ele se numără evident Rudel Obreja, dar și alți sponsori secundari ai evenimentului. Astfel, la începutul lunii septembrie, procurorii DNA l-au chemat la audieri pe fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, pentru a da explicații privind decizia de a aproba sponsorizările făcute de o serie de companii aflate în subordine, care se cifrează în total la 350.000 de euro.
În schimb, deși suma pe care MDRT a alocat-o pentru sponsorizarea evenimentului a fost de peste 5 ori mai mare decât contribuția Transgaz, Hidroelectrica, Transelectrica, Turceni sau Rovinari luate la un loc, procurorii DNA au evitat, cel puțin până în prezent, să solicite explicații și din partea Elenei Udrea.