Elicopter militar prăbuşit: DOSAR PENAL pentru ucidere din culpă şi neglijenţă
Procurorii militari au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi ucidere din culpă, în dosarul privind prăbuşirea elicopterului militar, în apropierea localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General remis marţi AGERPRES, procurorii desemnaţi să instrumenteze acest dosar (doi procurori militari ai Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi doi procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj), împreună cu specialişti criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică al IGPR şi din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu, precum şi cu membri ai Comisiei de Investigaţie Tehnică din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene au derulat pe parcursul a două zile cercetarea la faţa locului.
Această activitate a fost încheiată la data de 22 noiembrie 2014, când, după efectuarea unei noi verificări amănunţite a zonei, s-a procedat la degajarea acesteia şi la ridicarea elementelor componente ale epavei care au fost transportate la o unitate militară din Câmpia Turzii.
De asemenea, au fost efectuate autopsiile medico-legale şi, în urma expertizei genetice judiciare (fiind prelevate probe ADN atât de la rudele de gradul I ale militarilor decedaţi, cât şi de la aceştia), a fost stabilită identitatea persoanelor decedate. Totodată, au fost identificaţi 7 martori care au fost audiaţi de către procurorii militari.
Opt militari şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, vineri, în jurul orei 10,40, pe raza localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu.
Elicopterul, de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu.