Elveţia: Referendum pentru acordarea gratuită a 2.500 de dolari pe lună
Elveţienii vor fi chemaţi în data de 5 iunie să se pronunţe asupra unei iniţiative privind "introducerea unui venit de bază necondiţionat", care va înlocui diferite forme de asistenţă socială, informează Bloomberg.
Deşi iniţiatorii nu au precizat în mod exact care va fi suma acordată gratuit fiecărui cetăţean, au lăsat totuşi să se înţeleagă că va fi vorba de o sumă de 2.500 de franci (2.500 de dolari) pe lună pentru un adult şi un sfert din această sumă pentru un minor.
Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an. Iniţiativa privind "introducerea unui venit de bază necondiţionat" a strâns 100.000 de semnături însă sondajele de opinie sugerează că nu va fi adoptată. Cu toate acestea, ideea unui venit de bază a stârnit interesul altor ţări, precum Canada, Olanda şi Finlanda, unde anul trecut a fost demarat un studiu iniţial pe această temă.
Iniţiatorii susţin că suma pe care o au în vedere va permite un "trai decent". Cu toate acestea un venit de 30.000 de franci pe an este doar puţin peste pragul sărăciei, care în Elveţia a fost de 29.501 franci în anul 2014. Potrivit datelor Institutului naţional de statistică din Elveţia, aproximativ una din opt persoane din Elveţia se situa anul trecut sub pragul sărăciei, un procent mai mare decât în Franţa, Danemarca şi Norvegia.
"Nu este ca şi cum în Elveţia există sărăcie abjectă. Dar există câteva persoane care nu au suficienţi bani şi există unele persoane care lucrează şi nu câştigă suficient", a declarat Andreas Ladner, profesor de ştiinţe politice de la Universitatea din Lausanne.
Propunerea este susţinută de partidele de stânga, dar criticată de guvern, potrivit căruia acest venit gratuit va însemna taxe mai mari şi va reduce stimulentele pentru căutarea unui loc de muncă. Economia elveţiană este şi aşa afectată de aprecierea francului, iar multe companii ameninţă că îşi vor muta producţia în ţări mai ieftine pentru a reduce costurile. "Am ajuns la concluzia că o astfel de iniţiativă ar slăbi economia noastră", a declarat ministrul elveţian de Interne, Alain Berset.
Punctul de vedere al guvernului pare să fie pe placul electoratului, sondajele de opinie arătând că aproximativ 60% din alegători se opun introducerii unui venit de bază necondiţionat.