EMA confirmă o ”legătură posibilă” între vaccinul AstraZeneca-Oxford şi cazuri ”foarte rare” de tromboză
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă miercuri că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford, relatează AFP.
EMA a stabilit ”o legătură posibilă cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, anunţă agenţia cu sediul la Amsterdam într-un comunciat.
Însă raportul între beneficii şi riscuri rămâne pozitiv, subliniază agenţia.
Agenţia dă asigurări că studii cu privire la siguranţa vaccinului continuă şi că va lua rice decizie necesară, în funcţie de noile date.
Acest comunicat a fost publicat în timpul unei conferinţă de presă la care participă directoarea generală a EMA Emer Cooke şi alţi reprezentanţi ai agenţiei.
Ea are loc în urma suspendării - în mai multe ţări europene a folosirii vaccinului laboratorului suedezo-britanic, din cauza formării unor cheaguri de sânge, semnalată în mai multe ţări, la persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca-Oxford.
Miniştrii Sănătăţii din statele membre UE urmează să se reunească miercuri seara, pentru a face un bilanţ al campaniilor de vaccinare în cele 27 de state membre UE.
Ministrul portughez al Sănătăţii Marta Temido, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii, urmează să prezideze această reuniune, programată după ce Comitetul evaluării riscurilor farmaceuitce al EMA îşi prezintă concluziile cu privire la vaccinul AstraZeneca-Oxford.
EMA anunţa marţi că evalua în continuate dacă vaccinul AstraZeneca-Oxford avea legături cu formarea cheagurilor de sânge.
Un reprezentant al agenţiei a evocat anterior o ”legătură” între vaccinul AstraZeneca-Oxford şi cazuri de tromboză după administrarea acestui vaccin.
EMA anunţa la 18 martie că beneficile vaccinului AstraZeneca-Oxford continuă să fie mai importante decât riscurile şi că folosirea vaccinului rămâne sigură, după ce mai mai multe ţări au suspendat folosirea vaccinului în cadrul campaniilor lor de vaccinare împotriva covid-19.
Agenţia anunţa atunci că există o legătură posibilă cu aceste cazuri rare de formare a unor cheaguri de sânge şi că urma să-şi actualizeze recomandările cu privire la vaccin în reuniuna Comitetului de securitate de săptămâna aeasta.
În Franţa, familia unui bărbat în vârstă de 63 de ani, care a murit în martie în urma unor ”tromboze multiple”, după ce a fost vaccinat cu prima doză a vaccinului AstraZeneca-Oxford, a depus plângere împotriva unui autor necunoscut cu privire la ”ucidere involuntară”, a anunţat marţi Parchetul din Annecy.
Potrvit cotidianului regional Le Dauphiné libéré, care a dezvăluit informaţia, plângerea a fost înregistrată vineri de către Jandarmeria din Seynod (Haute-Savoie), la două săptămâni de la moartea sexagenarului.
Rudele bărbatului au semnalat drama Agenţiei Naţionale franceze a Securităţii Medicamentului şi Produselor de Sănătate (ANSM), care a dispus o anchetă în vederea stabilirii cauze, potrivit News.ro.
Aceasta nu este însă singura plângere penală din Franţa.
O plângere penală asemănătoare a fost depusă la Toulouse, în urma morţii unei femei în vârstă de 38 de ani, iar Parchetul din Nantes a deschis o anchetă preliminară după moartea unui student la Medicină găsit mort după vaccinare.
Toate aceste plângeri sunt examinate în comun cu Parchetul din Paris.
loading...
Ştirile orei
FEMINIS.RO
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x