Emil Boc, candidatul ideal pentru cine?
Complexitatea relaţiei existente între partidele opoziţiei din România reprezintă poate cel mai interesant subiect de analiză politică, mai ales că disputele dintre aceste formaţiuni fac aproape imposibilă conturarea unei alianţe pre-electorale.
Astfel, PNL, PDL şi PMP nu fac decât să împartă între ele electoratul de dreapta cu mai puţin de două luni înainte de alegerile europarlamentare.
Poate niciunul dintre partidele din opoziţie nu se află într-o situaţie mai complicată decât PMP-ul, proiectul prin care Traian Băsescu a dorit să provoace dispariţia subită a PDL. Deşi au crescut modest în sondaje, “popularii” încă suferă din punct de vedere electoral din cauza legăturii cu Traian Băsescu, a lipsei aparatului de partid şi a incapacităţii de a oferi un prezidenţiabil credibil. În acest context, aparatul de propagandă al PMP a început în ultima vreme o veritabilă ofensivă media prin care se doreşte creşterea încrederii publice de care se bucură Emil Boc, în ciuda faptului că primarul Clujului încă face parte oficial din PDL.
Din această categorie de mesaje face parte şi ultima declaraţie a lui Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier prezidenţial apreciând într-un interviu acordat celor de la RFI că îl vede pe Emil Boc în postura de candidat al dreptei unificate. În opinia sociologului, fostul prim-ministru ar fi capabil să îl învingă pe Victor Ponta în turul doi datorită faptului că edilul clujean este acceptat de toate partidele din opoziţie mai puţin de PNL, dar ar putea beneficia de voturile a 75% dintre alegătorii liberali.
Trecând peste calculele complicate, şi în general inexacte pe care fostul consilier prezidenţial le avansează, cel mai simplu contra-argument ce poate fi adus în raport cu teza lui Lăzăroiu este acela că în clipa de faţă nimeni în afară de Traian Băsescu şi PMP nu îl mai sprijină pe Emil Boc. De fapt, singurul motiv pentru care edilul Clujului nu s-a înscris încă în PMP este cât se poate de evident – în cazul demisiei din PDL, el şi-ar pierde funcţia de primar al Clujului. Prin unare, se prea poate ca Emil Boc să fie preferat de Traian Băsescu şi PMP în postura de candidat la prezidenţiale, dar nimeni nu îl va sprijinii pe edilul Clujului într-o eventuală competiţie pentru Cotroceni.
Cât despre capacităţile de analist ale lui Sebastian Lăzăroiu nu trebuie decât să amintim teoria sa despre un nou partid, supranumit sugestiv Albă-ca-Zăpada, care prin 2010 era înfăţişat ca principala forţă în alegerile ce urmau să aibă loc în 2012. La fel ca şi teoria sa despre Emil Boc, sociologul prevedea şi atunci un scenariu complicat, în urma căruia în câştig trebuia să iasă tot Traian Băsescu şi politicienii loiali lui. Acum, Lăzăroiu a greşit din nou, imaginându-şi un scenariu atât de departe de adevăr încât nici nu merită luat în considerare.
În ciuda retoricii celor din PMP, şansa cea mai mare a forţelor politice care se opun actualei puteri este reprezentată de o alianţă PNL-PDL, uniune extrem de improbabilă dacă avem în vedere competiţia dintre cele două formaţiuni politice pentru poziţia de principal partid de opoziţie. Deşi PMP-ul a mai crescut în sondaje, el rămâne încă o formaţiune în planul secund al politicii, fără şanse în prezidenţialele din noiembrie.