Emil Boc, martor în dosarul Rompetrol 2

| 19 oct, 12:01

Emil Boc, fostul premier al României şi actualul primar din Cluj, a fost audiat de procurorii DIICOT în dosarul Rompetrol 2, în care sunt urmăriţi penal foştii miniştri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Emil Boc a mers la DIICOT luni, fiind audiat de procurori în calitate de martor.

În dosarul Rompetrol 2, Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, a anunţat DIICOT printr-un comunicat de presă atunci când au fost puşi sub învinuire.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finanţelor Publice, Tănăsescu Claudiu Mihai şi ministrul Economiei şi Comerţului, Popescu Ioan Dan şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson şi Nicolcioiu Alexandru, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.

C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice", susţin procurorii DIICOT.

În cazul lui Dan Ioan Popescu, DIICOT precizează că "acesta a continuat să sprijine grupul infracţional organizat iniţiat de către Patriciu Dan Costache şi după încetarea calităţii de ministru depunând mărturie în cauza arbitrală a ARB/06/03, pendinte în faţa Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID), în favoarea Rompetrol Group, declaraţie în care a făcut afirmaţii neadevărate".

În ceea ce îi priveşte pe Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea, foşti miniştri ai Finanţelor Publice, procurorii susţin că "nu au respectat, cu rea credinţă, dispoziţiile art. 8 al.2 din OUG 118/2003 modificată prin Legea 89/2005 potrivit cărora “ în termen de 6 luni de la data emiterii, prin hotărâre a Guvernului, obligaţiunile vor fi înregistrate la Oficiul de Evidenţă a Valorilor Mobiliare pentru tranzacţionarea acestora pe pieţele reglementate, în condiţiile regulamentului aprobat în acest scop de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare" şi au blocat adoptarea hotărârii de guvern care să permită vânzarea obligaţiunilor pe Bursa de Valori Bucureşti, iar statul român să-şi recupereze creanţele".

Procurorii DIICOT au demarat cercetările în dosarul "Rompetrol II", punând sechestre de aproximativ trei miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice, dosarul fiind disjuns dintr-o cauză trimisă în judecată în anul 2006, investigaţiile vizând intervalul 1998-2003, în ultimii trei ani Guvernul României fiind condus la Adrian Năstase.

Tag-uri: Emil Boc
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 oct, 21:08
Cristina Alexandra
e rusinos ce se intampla
Rompetrol este una dintre cele mai mari companii din țară - are circa 5.000 de angajați în România, peste 50.000 de persoane depind de activități și operațiuni. Dar vad ca in continuare exista controverse nu legate de lucruri facute de companie, ci legate de Dinu Patriciu, cei din jurul sau si politicienii (multi corupti) cu care au facut acestia afaceri. E rusinos, gonim investitorii din tara cu astfel de scandaluri!
19 oct, 21:02
Munteanu Raul
Blejnar, sechestru abuziv
Apropo de guvernul portocaliu – tin minte ca Sorin Blejnar a pus in mod abuziv sechestru Rompetrol, in perioada in care Basescu se lupta cu Patriciu. Va dati seama cate decizii mafiote s-au facut pe vremea aceea, daca nici azi nu stim exact ce s-a intamplat?!
19 oct, 20:57
Mariana Ion
nicio treaba cu mizeria politica
Dosarul Rompetrol îi vizează în primul rând pe apropiații lui Dinu Patriciu și cu politicieni corupți, nu are nicio legătură cu compania Rompetrol de astăzi, care are un alt management responsabil și care nu se coboară la nivelul mizeriei politice din țară.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ