Emisarii României merg la Chișinău, pentru discuții pe tema crizei care zguduie Republica Moldova
Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu și secretarul de stat din MAE Dan Neculăescu merg la Chișinău pentru discuții cu forțele politice care luptă pentru putere.
Klaus Iohannis a trimis un emisar la Chișinău. Bogdan Aurescu se va întâlni cu forțele politice din R. Moldova pentru a discuta despre criza care zguduie țara.
”Consilierul Prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu va efectua vineri, 14 iunie a.c., o vizită de lucru la Chișinău. Vizita are loc în contextul evoluțiilor politice recente din Republica Moldova”, anunță un comunicat al Administrației Prezidențiale.
”Delegația condusă de Consilierul Prezidențial pentru politică externă, din care fac parte și Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global în cadrul Ministerului Afacerilor Externe român, și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, va avea întâlniri cu forțele parlamentare și politice implicate în criza în curs din Republica Moldova, cu care va fi discutat contextul politic al crizei.
În conformitate cu Poziția României privind situația politică din Republica Moldova, exprimată la data de 11 iunie a.c., va fi reiterat apelul țării noastre la calm, reținere și dialog, necesare stabilității Republicii Moldova, și la continuarea parcursului său european. România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră necesară o soluționare cât mai rapidă a crizei pe cale pașnică, în conformitate cu valorile și principiile Uniunii Europene, inclusiv ale statului de drept, precum și cu opțiunile exprimate prin vot de cetățeni la alegerile parlamentare din februarie 2019”, mai anunță comunicatul.
Cu două zile mai devreme, Iohannis lansase un apel spre UE pentru a se implica în soluționarea crizei.
”Republica Moldova se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa, atrage atenția Iohannis.
Această criză, având loc în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, "prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora", mai spus Iohannis.
Președintele României le cere liderilor UE să identifice în regim de urgență acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene”, preciza o scrisoare trimisă către Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și către Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.