Emisiunea "România 2019" ajunge vineri la Neamț
Caravana ,,România 2019” poposește astăzi într-unul dintre cele mai pitorești județe din România, Neamț.
Situat la limita dintre Carpații Orientali și Podișul Moldovei, județul Neamț are cu ce se mândri. Masivul Ceahlău, Rezervația de Zimbri, mănăstirea de la Agapia și Humulești, satul în care a crescut Ion Creangă, sunt doar câteva dintre locurile magice din acest colț de Rai.
Alpinistul Constantin Lăcătușu s-a născut la 21 februarie 1961 în Piatra Neamț. El este primul român care a cucerit vârful Everest, la 17 mai 1995. Constantin Lăcătuşu este românul cu cel mai bogat palmares alpin. În total are peste 30 de ascensiuni externe în premieră românească, 5 premiere mondiale şi 11 expediţii în Himalaya.
A terminat ascensiunea fără oxigen. A fost un efort extraordinar pentru Constantin. Acest român a venit la mine, m-a îmbrățișat și m-a sărutat de două ori. A făcut-o pentru că el escaladase Everestul și știa ce efort presupune asta.
Un alt nume celebru care vine din Neamț este handbalista Luminița Huțupan Dinu. Huțupan s-a născut în data de 6 noiembrie 1971 la Piatra Neamț. În anul 2011, la doi ani după ce s-a retras, a fost votată pe siteul Federaţiei Internaţionale de Handbal, Cea mai bună portăriță din lume, din istorie.
Una dintre marile doamne ale teatrului românesc, Florina Cercel s-a născut la Piatra Neamț în 1953. Ea a povestit că, de peste 40 de ani, timp în care a interpretat peste 100 de roluri, scena i-a fost a doua casă.
Mihai Trăistariu, unul dintre veteranii Eurovizionului, s-a născut în 1976 la Piatra Neamț. Trăistariu a obținut pentru România locul patru la acest concurs, în anul 2006.
Ne întoarcem acum în timp. În anul 1837, la Humulești, venea pe lume unul dintre cei mai mari scriitori români, Ion Creangă. Considerat unul dintre clasicii literaturii românești, mai ales datorită operei sale autobiografice, ”Amintiri din copilărie”, Creangă s-a stins din viață tot în Moldova sa iubită, în ultima zi a lui 1889, la Iași.
Poeta sufletelor simple, așa cum era numită, Otilia Cazimir, s-a născut în februarie 1894 la Cotu Vameș în județul Neamț. Cunoscută mai ales ca autoare de versuri pentru copii, Cazimir, pe numele său real, Alexandrina Gavrilescu, a primit pseudonimul literar de la Mihail Sadoveanu și Garabet Ibrăileanu. Otilia Cazimir s-a stins din viață în anul 1967 la Iași.
Dacă ajungeți în Neamț, aveți din plin ce vizita. Cetatea Neamțului, Zimbrăria ”Dragoș Vodă”, Masivul Ceahlău și mănăstirile din ” Pădurea de aramă” sunt doar câteva dintre locurile pe care nu le puteți rata.