EMOŢII URIAŞE la arestarea lui Horia Georgescu: motivul ŞOCANT pentru care Poliţia nu l-a primit. S-a întors acasă
Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, în noaptea de marţi spre miercuri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului şef al ANI Horia Georgescu, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu în dosarul ANRP, transmite Agerpres.
Horia Georgescu s-a predat miercuri dimineaţa la arestul Poliţiei Capitalei, el fiind însoţit de avocatul său, Cristian Ene. Iniţial, el s-a predat în jur de ora 3 noaptea, dar nu a fost primit în arest deoarece nu fusese printată decizia de arestare. Astfel, el a fost nevoit să se întoarcă acasă şi să revină peste două ore.
În acelaşi dosar, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile Mihnea Remus Iuoraş (fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP), Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreşedinte al Comisiei), Constantin Cătălin Canangiu (membru al Comisiei), Gheorghe Vişoiu şi Alexandru Florin Hanu (evaluatori).
În schimb, evaluatorii Dorin Cornel Drulă şi Neculai Nistor vor sta în arest la domiciliu.
Decizia instanţei nu este definitivă. Fostul şef al ANI Horia Georgescu este acuzat de procurorii DNA de săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 milioane euro.
Horia Georgescu: Voi contribui la aflarea adevărului. Fostul şef ANI aşteaptă decizia instanţei
El a fost reţinut luni de DNA, pentru 24 de ore, iar marţi a anunţat că a demisionat de la şefia ANI.
Potrivit DNA, în ianuarie 2015, Guvernul României - Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.
"Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făcea parte şi inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţii evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, a dispoziţiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei)", arată DNA.
Procurorii au constatat că din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc privind tranzacţiile deja efectuate/ certe cu proprietăţi imobiliare similare.