Enel: 80% dintre consumatorii din România ar putea avea contoare inteligente până în anul 2020

| 23 mar, 12:23

România poate atinge ținta impusă la nivel european de a instala până în anul 2020 contoare inteligente la 80% dintre consumatorii de electricitate, fiind posibil ca, până în 2023, toți utilizatorii să beneficieze de sisteme inteligente de măsurare, a declarat, joi, Georgios Stassis, country manager al Enel, în cadrul unei întâlniri cu presa.

"O parte semnificativă a strategiei noastre o reprezintă instalarea de contoare inteligente. Există o țintă de 80% impusă de Uniunea Europeană pentru anul 2020 și vom investi în continuare în această zonă pentru ca acest obiectiv să fie atins", a spus Stassis.

El a menționat că Enel participă la consultările demarate recent de Autoritatea Națională de Reglementare (ANRE) pe această temă.

"Ținta de 80% poate fi atinsă în România", a dat asigurări Stassis.

Întrebat dacă se referă doar la regiunile unde distribuitor este Enel sau la întreaga țară, el a răspuns: "Dacă pentru noi este posibil, îmi imaginez că ar putea fi la fel și pentru restul țării".

"De asemenea, dacă poate fi atinsă ținta de 80% până în 2020, noi putem atinge 100% până în 2023. România este una dintre țările care are capacitatea să atingă această țintă", a adăugat el.

Șeful Enel România a mai spus că toate contoarele inteligente ce vor fi instalate în România sunt făcute în România. "În prezent, cumpărăm contoare inteligente din România și le instalăm în alte țări", a precizat el.

Până în prezent, Enel a instalat 150.000 de contoare inteligente la consumatorii săi din zonele de distribuție Muntenia Sud, Banat și Dobrogea. În total, compania are 2,7 milioane de consumatori în România.

La nivel global, Enel a instalat deja circa 35 de milioane de contoare inteligente în țările în care operează.

La mijlocul acestei luni, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin, prin care propune instalarea de contoare inteligente pentru 30% dintre consumatorii de energie electrică până în anul 2020, urmând ca, până în anul 2026, ponderea să ajungă la 100%.

"Planul național de implementare a SMI (sisteme de măsurare inteligentă — n. r.) se derulează în două etape, după cum urmează: etapa I a planului național de implementare a SMI cuprinde perioada 2017 — 2020; etapa a II-a a planului național de implementare a SMI cuprinde perioada 2021 — 2026", se arată în proiect.

De asemenea, până în anul 2020, în fiecare zonă de concesiune a serviciului de distribuție a energiei electrice, se vor instala contoare inteligente pentru cel puțin 30% din numărul total de consumatori.

"Pentru elaborarea planurilor de implementare aferente etapei a II-a a planului național de implementare a SMI, OD (operatorii de distribuție — n. r.) proiectează ritmul de implementare, astfel încât, la sfârșitul ultimului an de implementare, procentul consumatorilor integrați în SMI să fie 100% din numărul total de consumatori", mai spun inițiatorii actului normativ.

ANRE recunoaște în tarifele pentru serviciul de distribuție a energiei electrice costul investițiilor, dacă sunt respectate anumite prevederi.

Distribuitorii sunt obligați să informeze consumatorii despre beneficiile sistemelor inteligente de măsurare, precum și despre planul și calendarul de implementare a acestora.

Potrivit notei de prezentare a proiectului, firma de consultanță AT Kerney a realizat un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, care a indicat "o valoare a venitului net actualizat pozitivă, conducând la concluzia că implementarea contorizării inteligente în sectorul energiei electrice are potențialul de a fi o investiție profitabilă datorită beneficiilor provenind din reducerea pierderilor din rețea și reducerea costurilor de exploatare, în anumite condiții și considerente".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ