Eolienii răspund marilor consumatori: Energia regenerabilă scade factura, taxele sunt de vină
Chiar dacă energia regenerabilă este subvenţionată de consumatori prin schema de certificate verzi, dezvoltatorii de parcuri eoliene spun că aceasta coboară preţul de pe piaţă al energiei electrice. Marii consumatori industriali se plâng tocmai de scumpirea energiei.
Reprezentanţii companiei Monsson Grup, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din sectorul eolian din România, răspund la solicitarea Economica.net şi precizează că: "Pentru anul 2013, estimăm ca certificatele verzi vor avea un impact asupra facturii de energie electrica de maximum 53 lei/MWh, dar, în acelasi timp, energia regenerabilă contribuie la diminuarea preţului energiei pe piaţă. Astfel, dacă în primul trimestru al anului 2012, preţul mediu al electricităţii pe Piata pentru Ziua Urmatoare a fost de 250 lei/MWh, în aceeaşi perioadă a anului curent, acesta a avut o medie de 150 lei/MWh. Această diminuare de 100 lei/MWh este datorată creşterii ofertei de energie din surse regenerabile, corelată cu scăderea consumului energetic".
Calculele celor de la Monsson sunt făcute pe actuala schemă de sprijin, care prevede acordarea a două certificate verzi pentru fiecare MWh produs de turbinele eoliene.
Autorităţile intenţionează însă să reducă schema de sprijin, de la jumătatea anului: până în 2017, investitorii în eolian să beneficieze de un singur certificat, urmând ca diferenţa de certificate să fie acordată ulterior. Investitzorii în eoliene au protestat iniţial, dar ulterior au anunţat că ar fi de acord să li se taie doar 0,25 din cele două certificate, oferindu-se însă să vândă energia pe piaţa reglementată.
Până în prezent, în sectorul eolian s-au investit 3,5 miliarde de euro în proiecte care au o capacitate totala de 2.200 MW, înfiinţându-se aproximativ 4.400 de noi locuri de muncă, potrivit reprezentanţilor industriei eoliene. Totuşi, marea majoritate a echipamentelor sunt importate.
Înfiintat in 1997, Grupul Monsson s-a orientat spre energiile regenerabile din 2004 şi a devenit unul dintre cei mai mari dezvoltatori din domeniul eolian.