Eugen Nicolăescu: preţul la medicamentele generice va fi stabilit în maxim două luni
Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat că într-o lună sau două se va găsi formula pentru stabilirea preţului la medicamentele generice.
"Ne interesează ca cetăţeanul să aibă acces cât mai mare la medicamente. Cu cât vom promova vânzarea de medicamente generice cu atât fondurile publice vor fi mai îndestulătoare, vor ajunge la cât mai mulţi. Lucrăm cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (AMPGR) şi sper ca într-o lună sau două să putem să găsim cea mai bună formulă pentru a stabili preţul la generice", a afirmat ministrul Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a precizat că începând cu viitorul contract-cadru cu CNAS se va introduce pe reţete "medicamentul de referinţă" şi astfel cetăţeanul va şti care este medicamentul generic mai ieftin.
"Începând cu viitorul contract-cadrul cu casa de asigurări de sănătate pe reţete se va scrie obligatoriu o formulă prin care cetăţeanul să fie informat de medicamentul care dă preţul de referinţă. Încercăm să introducem pe reţete începând cu viitorul contract cadru cu casa de asigurări care este medicamentul de referinţă, deci medicamentul generic mai ieftin şi cetăţeanul să ştie, să nu rămână cu ideea că nu are şi alte posibilităţi. El trebuie să ştie care este acest medicament şi mai departe pe banii lui, pe opţiunea lui, el va putea să se ducă într-o direcţie sau alta. Cred că în felul acesta îi vom putea informa corect pe cetăţeni şi ei vor putea să îşi cumpere medicamente generice mai multe pentru că ştiţi foarte bine că medicamentele originale sunt foarte scumpe şi mulţi dintre oameni renunţă să îşi mai cumpere medicamentele pentru că nu au diferenţa de coplată, diferenţa de rambursare pe care o dă statul. Dar dacă îşi cumpără un medicament generic, atunci diferenţa este foarte mică şi poate să îşi mărească accesul la medicamente", a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, în urma parteneriatului semnat de Ministerul Sănătăţii cu AMPGR se va asigura cetăţenilor un acces mai mare al cetăţenilor la medicamente şi se vor utiliza mai bine fondurile publice.
În opinia ministrului, primul obiectiv pentru anii următori este modificarea taxei claw-back, care în prezent se calculează la fel şi pentru generice, şi pentru originale, deşi industria pentru generice este în "regres".
Eugen Nicolăescu a punctat că este o defavorizare gravă şi pe faţă a industriei de generice care micşorează până la urmă posibilitatea de vânzare a medicamentelor generice. "Ne-am propus să facem acest lucru. Şi producătorii de originale au acceptat să facem această modificare şi lucrăm la ea. Sper ca până la sfârşitul anului să terminăm partea legislativă, să o aprobăm şi să producă efecte începând cu anul viitor", a mai afirmat Nicolăescu.