Eugen Nicolăescu: Vrem ca în 2016 medicina de familie să reprezinte 10% din totalul fondurilor sănătate

| 30 oct, 2013

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, la postul B1TV, că doreşte ca la finalul mandatului, în 2016, medicina de familie să reprezinte 10% din total fonduri sănătate faţă de 6,4-6,8% cât este în prezent.

'Noi vrem ca la sfârşitul mandatului, în 2016, medicina de familie să reprezinte 10% din total fonduri sănătate. Acum ea reprezintă 6,4-6,8%. Ne-am propus să ajungem la anul la 8,5%, anul următor să ajungem undeva la 9,2% şi în 2016 să ajungem la 10%', a explicat ministrul.

El a afirmat că prin transferarea unor servicii medicale din sistemul spitalicesc către medicina de familie şi cea de ambulator s-ar face o economie de peste 500 milioane euro anual.

'Credem că am putea să recuperăm între 500 milioane şi un miliard de euro pe an, ceea ce ar fi cam 9-10% din ce poate să ofere sistemul sanitar românesc ca finanţare, prin transferarea unor servicii medicale din sistemul spitalicesc care costă foarte mult. Între 1.400-1.800 lei este cazul care se decontează pentru o internare continuă şi între 14-20 lei este o consultaţie care se realizează în pre-spital adică la medicina de familie sau medicina ambulatorie. Noi ne-am propus pentru 2014, intrând pachetul cu 1 februarie, sperăm noi, în funcţiune, să reducem undeva între 10% şi 12% din acest 40% pierderi prin internări în spitale care nu sunt necesare, ceea ce ar însemna cam 25% din 40% sperăm să le ducem din internare continuă din spitale pe partea de ambulator. Dacă facem un calcul vom vedea că este de vreo 25 de ori mai ieftin să consulţi în ambulator. Am făcut un calcul şi vom avea cam de şase ori mai mulţi pacienţi în partea de pre-spital, ducând aceste servicii în pre-spital', a susţinut Nicolăescu.

El a precizat că prin noua legislaţie în domeniul sănătăţii doreşte ca sistemul să fie dirijat în folosul pacientului.

În ceea ce priveşte partea de prevenţie din pachetul de bază, ministrul Sănătăţii a spus că se va face o evaluare a stării de sănătate cetăţenilor.

'Prin partea de prevenţie din pachetul de bază vom face o evaluare gen acel tip de program naţional de evaluare a stării de sănătate, astfel încât fiecare cetăţean să participe la un asemenea program. Că programul acesta este anual sau la 3 ani, este în funcţie de specificul medical, de riscurile pe care le avem fiecare dintre noi', a punctat Nicolăescu, care a precizat, pe de altă parte, că salariile personalului medical vor creşte pe etape.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ