Eugen Tomac (PMP): Ucraina a moştenit de la URSS o comunitate de aproape un milion de vorbitori de limba română
Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) afirmă vineri că Ucraina a moştenit de la URSS o comunitate de aproape un milion de vorbitori de limba română şi a refuza acestei comunităţi dreptul de a se instrui în limba română este o eroare şi este revoltătoare.
El a arătat că preşedintele Klaus Iohannis, care provine la rându-i din sânul unei minorităţi naţionale are obligaţia, în numele statului român, trebuie să acţioneze imediat şi să-i explice lui Zelensky că atât minoritatea ucraineană, cât şi refugiaţii de război primesc în prezent educaţie în limba ucraineană în România.
”Ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face! Poziţia românilor faţă de soarta crudă a ucrainenilor care au fugit din calea gloanţelor a fost una absolut corectă şi admirabilă. România a ajutat şi trebuie să sprijine în continuare Ucraina în efortul său de a rezista războiului declanşat de Putin. Ce nu înţelege însă Kievul este faptul că orice mişcare bruscă prin care încearcă, sub presiunea momentului, să-şi impună o linie nouă, agresivă, îndreptată împotriva minorităţilor nu ajută cu nimic”, scrie liderul PMP pe Facebook.
Europarlamentarul precizează că ”Ucraina a moştenit de la URSS o comunitate de aproape un milion de vorbitori de limba română”. ”A refuza acestei comunităţi, care astăzi luptă, cot la cot cu ceilalţi cetăţeni ucraineni, dreptul de a se instrui în limba română este o eroare. Şi este revoltătoare. Preşedintele Iohannis, care provine la rându-i din sânul unei minorităţi naţionale are obligaţia, în numele statului român, să acţioneze imediat şi să-i explice lui Zelensky că atât minoritatea ucraineană, cât şi refugiaţii de război primesc în prezent educaţie în limba ucraineană în România. Iar statul ucrainean are obligaţia să facă acelaşi lucru”, spune Eugen Tomac.
El menţionează că atât timp cât ucrainenii condamnă procesul sovietic de deznaţionalizare şi rusificare forţată, au obligaţia să nu uite că şi românii au fost deznaţionalizaţi, deportaţi şi asimilaţi. Această politică trebuie să înceteze odată cu ieşirea de sub influenţa Moscovei. ”Kievul trebuie să înţeleagă: ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!”, mai spune Tomac.
Ministerul Afacerilor Externe a luat notă, joi, de adoptarea, de către Rada Supremă a Ucrainei, la 13 decembrie, a Legii 8224 privind minorităţile naţionale (comunităţile) din Ucraina, care vizează completarea cadrului normativ ucrainean privind protejarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
Astfel, MAE solicită autorităţilor ucrainene să consulte Comisia de la Veneţia chiar şi în acest stadiu şi să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de şase luni pentru intrarea sa în vigoare. Totodată, ministerul precizează că „este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absenţa unei consultări adecvate a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina, aşa cum a solicitat partea română”.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x