Euractiv: Alegerile europarlamentare din România, un test înainte de o bătălie mai mare

| 18 apr, 2014

Pentru fortele politice din Romania, alegerile europarlamentare din luna mai reprezinta un prim test important inainte de cele prezidentiale, scrie presa externa.

Campania incepe pe 25 aprilie si candidatii au la dispozitie o luna de zile pentru a convinge populatia sa ii voteze.

Romania are 32 de locuri in Parlamentul European, aminteste EurActiv.

Chiar daca agenda europeana este plina de probleme presante, cum ar fi criza economica, dezbaterile legate de libertatea de miscare si euroscepticism, dar si problemele legate de Rusia, Ucraina si Moldova, campania electorala din Romania s-ar putea axa mai mult pe politici interne, conform sursei citate.

O relatie complicata

Romanii vor alege un nou presedinte in noiembrie 2014. Contextul este urmatorul: puterea este impartita intre un Guvern confirmat de Parlament si un presedinte ales prin vot popular.

In consecinta, ambele institutii joaca un rol imens in modelarea scenei politice din Romania, astfel ca se creeaza tensiuni complexe intre jucatorii importanti, de aceea miza este atat de importanta, aminteste EurActiv.

Mai mult, partidele politice vad alegerile europene ca pe o oportunitate pentru a-si intari pozitia si pentru a castiga tot mai mult electorat, pregatindu-se astfel pentru o batalie mai mare, anume cursa pentru prezidentiale.

Coalitia de centru-stanga - formatadin PSD, UNPR, PC si UDMR -cauta cai prin care sa isi promoveze agenda politica si sa contracareze criticile Opozitiei, in timp ce formatiunile de dreapta incearca sa castige atentia electoratului.

Si presedintele de centru-dreapta Traian Basescu, si premierul de stanga Victor Ponta auavut discursuri publice in care au abordat subiecte precum criza din Ucraina si problemele din regiunea separatista Transnistria din Republica Moldova.

Totusi, oricat de importante ar fi aceste teme, agenda publica este suprasaturata de acuzatii de coruptie venite din ambele parti, arata sursa citata.

Care sunt candidatii

Partidele si-au pregatit candidatii pentru locurile de eurodeputati.


Lista PSD este deschisa de Corina Cretu si de Catalin Ivan. Daciana Sarbu, sotia premierului Victor Ponta, se afla pe pozitia a saptea.

Pe de alta parte, PDL si-a mentinut candidatii proeminenti in fruntea listei, care e deschisa deTheodor Stolojan, Monica Macovei si Marian-Jean Marinescu.

Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul PNL si UDMR, ale caror liste sunt deschise de Norica Nicolai, Renate Weber, Adina Ioana Valean (liberali), respectiv Iuliu Winkler si Csaba Sobor (formatiunea maghiara).

In mod surprinzator, noteaza publicatia citata, fiica cea mica a presedintelui, Elena Basescu, care a trecut de la PDL la PMP, nu va candida pentru un nou post de europarlamentar. Lista noului sau partid este deschisa de Cristian Preda, Siegfried Muresan si Teodor Baconschi.

De asemenea, cursa electorala va include si partide mai putin cunoscute, care nu au reusit sa se impuna pe scena electorala, precum Partidul Verde sau Alianta Nationala a Fermierilor.

Ultimul partid care si-a validat candidatii afost PRM, care a obtinut in 2009 doua locuri in PE. In plus, exista si 8 candidati independenti.

EurActiv aminteste ca finalizarea listei candidatilor a for un proces complicat, avand in vedere ca Biroul Electoral Central a respins cateva partide si independenti, iar multi dintre ei au contestat decizia la Tribunalul Bucuresti si au castigat.

Publicatia citata a dat exemplu cazul actorului si fostului ministru Mircea Diaconu, caruia ANI i-a interzis sa candideze, insa a obtinut in instanta dreptul de a candida.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ