Eurodeputata malteză, Roberta Metsola, realeasă preşedintă a Parlamentulu European

| 16 iul, 18:07

Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost realeasă, la 16 iulie 2024, preşedintă a Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate, conform trimisului special al AGERPRES, Tudor Martalogu.

 

Roberta Metsola, care a deţinut deja această funcţie de la decesul lui David Sassoli, în ianuarie 2022, a fost aleasă cu 562 voturi ''pentru''. Pentru preşedinţia PE a mai candidat eurodeputata spaniolă Irene Montero, din grupul Stângii Europene, care a obţinut 61 voturi. Au fost 699 de votanţi dintre cei 720 de eurodeputaţi. Numărul voturilor nule a fost 76.
Roberta Metsola s-a născut la 18 ianuarie 1979, în Gżira, Malta.
A absolvit Universitatea din Malta, în 2003 şi Colegiul Europei din Bruges, în 2004, profesând ca avocat, conform CV-urilor de pe site-urile https://www.europarl.europa.eu/ şi https://www.eppgroup.eu/.
În Malta, este membră a Partidului Nazzjonalista (începând cu 2013).
A fost vicepreşedintă a Studenţilor democraţi europeni (2000-2002) şi secretar general al Studenţilor democraţi europeni (2002-2003), în cadrul Uniunii Europene.
A lucrat în cadrul Reprezentanţei Permanente a Maltei pe lângă Uniunea Europeană din 2004 până în 2012 ca ataşat pentru cooperare judiciară a Maltei şi şef al Departamentului Justiţie şi Afaceri Interne de acolo. Ulterior, s-a alăturat echipei Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, în calitate de consilier juridic (2012-2013).
În 2013, a părăsit poziţia de consilier juridic, pentru a ocupa locul vacant al liderului opoziţiei din Malta, Simon Busuttil, ca europarlamentar, potrivit https://www.eppgroup.eu/. A devenit, astfel, europarlamentar în 2013, în cadrul celei de-a şaptea legislaturi (2009-2014), în cadrul căreia a fost membru în Comisia specială pentru crimă organizată, corupţie şi spălare de bani, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne şi Comisia pentru petiţii, conform https://www.europarl.europa.eu/.
A obţinut un nou mandat de eurodeputat în legislatura 2014-2019, timp în care a fost vicepreşedintă a Comisiei pentru petiţii şi membru al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri sau al Comisiei de anchetă pentru examinarea pretinsei încălcări a normelor de drept sau a administrării defectuoase în aplicarea dreptului Uniunii în legătură cu spălarea de bani, sarcinilor fiscale şi evaziunea fiscală.
În 2019, a obţinut cel de-al treilea mandat de eurodeputat, în legislatura 2019-2024. În urma alegerilor europene din 6-9 iunie 2024, a obţinut un nou mandat de eurodeputat pe listele Partidului Nazzjonalista şi afiliată Grupului PPE, mai scrie https://www.europarl.europa.eu/.
La 12 noiembrie 2020, a fost aleasă prim-vicepreşedintă a Parlamentului European (https://robertametsola.eu/), iar din 11 ianuarie 2022, a preluat preşedinţia interimară a legislativului UE, în urma decesului preşedintelui PE, social-democratul David Sassoli.
În 18 ianuarie 2022, Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, a ales-o în funcţia de preşedintă, cu 458 de voturi ''pentru'' din 616 exprimate.
Este căsătorită şi are 4 copii.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ