Eveniment la Washington dedicat analizei dezinformării de inspirație rusă practicate în România
Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) și Centrul Pentru Participare Civică și Democrație (CPD) din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au organizat joi, la sediul CEPA din Washington D.C., un eveniment dedicat analizei discursurilor antioccidentale și dezinformării de inspirație rusă practicate în România.
Potrivit unui comunicat dat publicității vineri de ambasada României în SUA, la eveniment au participat reprezentanți ai administrației americane, ai centrelor de reflecție din capitala americană, precum și din presa americană. Conferința a fost moderată de Donald Jensen, fost diplomat și specialist în politicile externe și interne al Rusiei.
Invitat la dezbatere, ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a apreciat că studiul prezentat de Centrul pentru Participare Civică din cadrul SNSPA se remarcă prin analiza instrumentelor sofisticate utilizate de propaganda rusă care afectează nu doar România, ci întreaga regiune a Europei Centrale și de Est.
Maior a declarat că România a detectat încă din perioada 2006-2007 aceste fenomene asociate propagandei și dezinformării, a informat aliații la momentul respectiv, iar evoluțiile recente nu fac decât să confirme că autoritățile române au avut atunci dreptate.
De asemenea, Maior a declarat că, 'deși nu este o țintă clasică pentru propaganda rusă, în condițiile opțiunilor majoritar pro-occidentale ale populației, narativele anti-occidentale s-au înmulțit în ultima perioadă în România, având drept scop vulnerabilizarea statului, influențarea de politici publice în domenii esențiale, erodarea încrederii în valorile democrației liberale, în NATO, în Uniunea Europeană, în parteneriatul cu Statele Unite ale Americii, prin rostogolirea permanentă de informații false prin canale și purtători de mesaj tot mai diverși, majoritatea lipsiți de credibilitate, dar insistenți'.
România a detectat aceste fenomene, le analizează permanent, le înțelege și consideră cooperarea între aliați, prin schimbul de informații, drept crucială pentru contracararea lor, a mai subliniat diplomatul român, potrivit comunicatului citat.