EXCLUSIV Câte milioane au încasat Bellu şi Bitang în ultimii doi ani
OBIECTIV.info a calculat care sunt veniturile celor doi antrenori în 2011 şi 2012, suma fiind de ordinul milioanelor de lei. Chiar şi în aceste condiţii, Mariana Bitang spune că ea şi Bellu fac voluntariat la lotul naţional de gimnastică.
UPDATE. Într-un interviu pentru adevarul.ro, Octavian Bellu insistă pe faptul că primele pentru medalii sunt ridicole și spune că el are o propunere legislativă pentru a reglementa salariile antrenorilor de la lotul național. „Sumele acordate pentru performanţele de la Europene sunt ridicole. Pe deasupra, aceste premieri sunt ocazionale. Gimnastele nu pot trăi doar cu aceşti bani acordaţi în funcţie de obţinerea unor performanţe. Haideţi să muncim pe brânci pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, sperând ca fetele să ia medalie, pentru ca la final să primească 70.000 de euro pentru un aur. Dar dacă fetele nu vor câştiga medalii, ce se va întâmpla? Am munci patru ani degeaba. Nu avem niciun fel de perspectivă. Ferească Dumnezeu să se accidenteze vreo gimnastă”, a declarat Bellu.
Propunerea lui de lege este ca antrenorii să aibă contract de muncă cu Federația de Gimnastică sau cu Ministerul Sportului, pe un salariu negociat de ambele părți.
La aproape nouă luni de la aurul olimpic la sărituri cucerit de Sandra Izbaşa, în concursul de la Londra, şi argintul de la sol al Cătălinei Ponor, gimnastica feminină românească s-a acoperit de glorie la întrecerile continentale de la Moscova, unde fetele au urcat de şase ori pe podium. Răsplata nu a întârziat şi la doar două zile de la întoarcerea în ţară fetele au fost premiate pentru performanţele lor, Guvernul anunţând chiar dublarea recompensei pentru aurul la bârnă obţinut de Larisa Iordache, de la 14.000 la 28.000 de lei. În acest context al premierilor a reţinut atenţia o declaraţie a Marianei Bitang, care a afirmat că nici ea şi nici Octavian Bellu nu au mai fost plătiţi după Olimpiada de la Londra pentru a antrena lotul de gimnastică, solicitând modificări legislative pentru ca federaţiile sportive să poată plăti antrenorii de lot naţional pe bază de contract şi realizarea unui obiectiv de performanţă. "Nimeni, mai ales în ceea ce priveşte gimnastica, nu cred că a emis prea multe pretenţii. Noi facem acte de voluntariat. De după Olimpiadă, nu am fost plătiţi să antrenăm lotul de gimnastică", declara marţi Mariana Bitang.
Totuşi, potrivit informaţiilor obţinute de OBIECTIV.info, pentru performanţele sportive obţinute în ultimii doi ani antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Bellu au încasat împreună, din partea statului, nu mai puţin de 2,3 milioane lei. Ultimii bani le vor intra în cont pentru cele şase medalii obţinute la Europenele de la Moscova, ei urmând să fie recompensaţi, în baza unei Hotărâri de Guvern emise în 2007, cu sume mai mari decât cele încasate de gimnastele care au urcat pe podium. Astfel, cei doi antrenori ar urma să primească, fiecare, câte 70.000 de lei, în condiţiile în care Larisa Iordache a primit 53.200 lei (28.000 pentru aurul de la bârnă şi 25.200 lei pentru cele trei medalii de argint), iar Diana Bulimar a fost recompensată cu 14.000 lei (8.400 pentru argint şi 5.600 pentru bronz).
Octavian Bellu a confirmat pentru OBIECTIV.info că ar urma să primească aproximativ 70.000 lei, în urma rezultatelor din capitala Rusiei. "Premierea după Europene este mică. Totalul premierilor pentru competiţia de la Moscova a fost de 410.000 lei, bani împărţiţi între antrenori, medici, kinetoterapeuţi, sportivi, federaţie. Eu am făcut un calcul şi aş încasa cam 67.000 de lei", a declarat Octavian Bellu, pentru OBIECTIV.info .
Această ultimă premiere a antrenorilor coordonatori a fost precedată de alta, mult mai generoasă, care a avut loc după Olimpiada de la Londra, unde s-au obţinut trei medalii la gimnastică (una de aur, una de argint şi una de bronz). Aproximativ 200.000 de euro a încasat fiecare dintre cei doi, sumele obţinute de #obiectiv.info# arătând că Bellu şi Bitang au primit din partea statului câte 871.778 lei.
Şi Campionatele Europene de anul trecut, de la Bruxelles, au sporit considerabil conturile celor doi, fiecare fiind premiat cu câte 145.600 lei, după ce România a cucerit patru dintre cele cinci titluri continentale puse în joc în capitala Belgiei. O diferenţiere privitoare la premierea antrenorilor a avut loc în 2011, când Mariana Bitang a încasat după Europenele de la Berlin (două medalii de aur, una de argint şi una de bronz) suma de 73.000 de lei, iar Octavian Bellu a primit 55.000 lei. În plus, în afară de aceste sume, Mariana Bitang a încasat în 2011, în calitate de consilier prezidenţial, suma de 48.588 lei, în timp ce Octavian Bellu a fost retribuit cu 94.240 lei, ca urmare a activităţii sale de director al COSR. Astfel, în ultimii doi ani, Mariana Bitang şi Octavian Bellu au încasat împreună din activitatea de antrenori coordonatori al lotului de gimnastică suma de 2,3 milioane lei (Mariana Bitang - 1,16 milioane, Octavian Bellu - 1,14 milioane).
"Veniturile de la Europene şi Mondiale sunt unele ocazionale, fiindcă poţi sau nu să iei medalii. Semnarea contractelor este o problemă, pentru că federaţia nu are bani pe baza cărora să înainteze o propunere pentru un contract cu antrenorul, pe un an, doi sau trei... Dacă ce va reglementa acest lucru, atunci este motivant să lucrezi la lot", a mai declarat Octavian Bellu. Totuşi, el admite că ar putea lucra încă doi ani în aceeaşi situaţie de "voluntariat" la lotul de gimnastică, întrucât "cei de la COSR nu pot face contract decât cu un an înainte de Jocurile Olimpice, adică undeva în anul 2015".
Totodată, în declaraţia de avere pe 2012 a Marianei Bitang, figurează că aceasta deţine titluri de stat în valoare de 2.265.000 de lei, iar Octavian Bellu de 2.700.000 de lei.