EXCLUSIV. Iniţiativa liberalilor de a închide hypermarketurile duminica, desfiinţată de propriii colegi de partid
Iniţiativa a doi parlamentari liberali de a închide hypermarketurile duminica, pentru a stimula vânzările în pieţe şi produsele autohtone, nu are ecou nici măcar printre colegii de partid. Membrii liberali ai comisiilor pentru industrie alimentară şi pentru politici economice au desfiinţat ideea celor doi, pe motiv că nu e susţinută de niciun studiu.
Deputaţii liberali Nini Săpunaru si Tinel Gheorghe vor să modifice Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, cu intenţia de a obliga hipermagazinele să închidă duminica şi în zilele de sărbători legale. Motivul invocat de cei doi este stimularea pieţelelor, a producătorilor autohtoni, dar şi dorinţa de a determina românii să dedice aceste zile activităţilor în cadrul familiei, şi nu statului la coadă la supermarket..
Unul din iniţiatori, Gheorghe Tinel, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, a declarat că adoptarea acestei legi îi ajută pe producătorii autohtoni, iar un vot pentru echivalează cu a fi un bun român.
“Dacă deputaţii vor să o voteze, o vor vota. Ce analiză, ce comisie, asta e o comandă politică, se votează la comandă politică. La alte decizii nu a fost nevoie de vreo comisie. Nu e nevoie de aşa ceva, o votăm dacă suntem adevăraţi români, dacă chiar ne pasă. Iar dacă lanţurile acestea de magazine tot ameninţă cu reduceri de salarii, concedieri, poate trimitem şi noi inspecţii pe la ei, că nu prea au fost controale. Cine e adevărat român va susţine această lege. Dar cine, Ponta e şeful retailerilor. Mă aştept ca Victor Ponta să fie un adevărat român, acum se va vedea dacă e român adevărat”, a declarat Gheorghe Tinel.
Citeste si: Preţuri UMFLATE în hypermarketuri, sute de RECLAMAŢII la ANPC
Nici măcar colegii de partid nu susţin iniţiativa
Iniţiativa celor doi nu găseşte însă sprijin printre parlamentari. Nu numai că ideea nu este susţinută de parlamentarii din partidele de la putere, dar nici măcar cei din PNL nu s-au declarat entuziasmaţi. Din contră.
Deputatul liberal Cristian Buican, membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, este de părere că trebuie necesare măsuri mai ample, care să vizeze pieţele întâi, pentru că acestea sunt dominate de produse străine. „Nu sunt de acord cu o asemenea măsură. Eu cred că trebuie un set de măsuri mult mai ample, avem nevoie de analize serioase, pentru a-i aduce pe producătorii autohtoni în pieţe. Pentru că aceste pieţe sunt dominate de alimente străine. Nu cred că o astfel de măsură ar stimula vânzările în pieţe şi nici nu i-ar încuraja pe producătorii autohtoni. E nevoie de mai multe măsuri, de analiză serioasă”, a declarat Cristian Buican pentru Obiectiv.info.
O opinie asemănătoare e susţinută de liberalul Gheorghe Udrişte, coleg de comisie parlamentară cu Buican, care afirmă că închiderea hypermarketurile în ziua de duminică nu va aduce nămănui nici un folos. El susţine că accentul trebuie îndreptat către pieţele mari, care sunt dominate de produsele străine.
“Ca simplu cetăţean, părerea mea este că nu aduce niciun folos nimănui. În pieţele mari, 95% din mese sunt ale angrosiştilor. Astfel încât nu sunt stimulaţi producătorii autohtoni. Nu putem veni cu astfel de măsuri până nu vedem cum fac alţii, trebuie analizat. Trebuie să vezi cum fac alţii. Mai bine s-ar orienta către pieţele agroalimentare. Astfel, vă pot spune că mă abţin. Iar dacă se aprobă, nu cred că vor scădea încasările bugetare, lumea se repliază, îşi vor face cumpărăturile în alte zile”, a declarat, pentru Obiectiv.info, Gheorghe Udrişte, deputat liberal.
Citeste si: SONDAJ negru pentru PSD. Cum îi surclasează liberalii pe social-democraţi
"În Ungaria există această măsură, dar nu are un succes unanim"
Tot înspre pieţele clasice se îndreaptă şi parlamentarii din alte partide. Viorel Palaşcă (PLR), vicepreşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, consideră că atenţia ar trebui concentrată pe pieţele mari din ţară, mai ales că acolo preţurile sunt foarte ridicate. În plus, el se gândeşte şi la oamenii care au timp doar duminica pentru a merge în supermarketuri.
“Pieţele trebuie stimulate, dar nu aşa, nu prin astfel de iniţiative. Nu aş susţine o astfel de idee, unii oameni lucrează foarte mult şi au timp doar duminica să meargă în supermarketuri. Nu e un lucru corect faţă de ei. Altfel aş stimula pieţele, nu prin măsuri de genul ăsta. Mai ales că sunt preţuri foarte mari în pieţele din Bucureşti”, a declarat Viorel Palaşcă.
Nici UDMR-iştii nu se arată interesaţi de închiderea supermarketurilor duminica, ci de un control mai bun în pieţe. Aceştia evidenţiază faptul că există o astfel de măsură în Ungaria, de circa doi ani, dar că ea nu are un succes prea mare.
“În Ungaria există această măsură, este deja de 2 ani. De peste doi ani au fost închise supermarketurile duminica, pentru a fi stimulaţi producătorii autohtoni şi pentru a fi stimulată viaţa de familie, dar nu are un succes unanim. Problema nu este la nivelul cumpărătorilor, că nu de cumpărători avem nevoie, problema e că pieţele sunt tot mai acaparate de intermediari şi de produse străine. O astfel de propunere trebuie foarte bine pregătită, are nevoie de o discuţie socială amănunţită”, a precizat, pentru Obiectiv.info, Atilla Kelemen (UDMR), vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.
Citeste si: ALINA GORGHIU, răspuns la întrebarea dacă va candida la șefia PNL
"E o prostie!"
O atitudine mai vehementă o are deputatul PSD Liviu Harbuz, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. El critică iniţiativa, arătându-se şocat de faptul că liberalii vor să dea „o lovitură mediului privat”. Harbuz mai afirmă că închiderea hypermarketurilor în ziua de duminică nu ar trebui realizată până nu există alternative pentru producătorii locali, pentru stimularea produselor româneşti.
“Nu susţin această iniţiativă, e o prostie, e pripită, e o presiune asupra marilor lanţuri. E şocant că liberalii vor să dea o lovitură mediului privat. Marile magazine au încasări de 40% în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, le-am distruge aceste încasări. În 17 state europene sunt închise magazinele mari duminica, dar se analizează redeschiderea lor. Ar trebui să avem o analiză, închidem fără să avem alternative. Producătorii ar trebui ajutaţi să-şi cumpere rulote frigorifice, pieţele ar trebui să fie volante. Trebuie stimulată vânzarea de produse româneşti, dar prin dialog cu hypermarketurile. Plus că e necesară o analiză înainte”, a precizat deputatul Liviu Harbuz, pentru Obiectiv.info.
O opinie mai echilibrată vine de la deputatul independent Viorel Blăjuţ, membru în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare. Acesta ar vota o astfel de lege dacă sunt stimulaţi producătorii autohtoni. În schimb, dacă acest lucru nu se întâmplă şi scad şi încasările bugetare, Blăjuţ nu ar vota legea. “Din câte ştiu, a fost doar o discuţie. Iar opinia mea ar fi următoarea: în cazul în care susţine producătorii locali, dacă sunt stimulate pieţele, da, atunci sunt de acord. Dacă nu ar stimula pieţele şi ar scădea şi încasările bugetare, atunci nu sunt de acord cu închiderea supermarketurilor în ziua de duminică”, a afirmat deputatul PP-DD Viorel Blăjuţ, pentru Obiectiv.info.
Premierul Viorel Ponta s-a declarat şi el împotriva ideii, pe care o califică drept "populistă".
"E o propunere a unor colegi liberali, o măsură liberală altfel, să închidem hypermarketurile în weekend. Eu cred că e bine să le lăsăm deschise, ca oamenii să cheltuie bani, să avem consum, să păstrăm locuri de muncă şi ca să fie plătiţi, bineînţeles, conform legislaţiei, cei care lucrează în weekend să fie plătiţi mai bine. Nu ştiu ce e liberal în a închide (hypermarketurile - n.r.), cred că e doar populistă (propunerea - n.r.). Nu e populară, pentru că nici cei care lucrează şi au salariu dublu pentru acele zile, nici noi, cei care atunci ne ducem la cumpărături, nu avem de câştigat. E doar o măsură stupidă în acest moment pentru România şi cred că trebuie să daţi avizul negativ", a declarat premierul în şedinţa de guvern de niercuri.