EXCLUSIV! PEPINIERĂ pentru FUNCŢII ÎNALTE: ce trebuie să faci ca să ajungi şef la SRI ca Eduard Hellvig
Eduard Hellvig, propus pentru funcţia de şef al SRI, a avut o activitate bogată în domeniul apărării şi siguranţei naţionale în perioada mandatului de deputat dintre anii 2004 şi 2008. Şi nu doar el, ci şi colegii săi din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care l-au susţinut în mai multe acţiuni legislative.
În mandatul de deputat din 2004, Hellvig a fost membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. În consecinţă, el a avut mai multe iniţiative legislative în acest domeniu, al apărării şi siguranţei naţionale, iar multe din aceste propuneri legislative au ajuns legi. Hellvig nu a fost singurul iniţiator al acestor propuneri, el fiind susţinut şi de alţi colegi din Comisia pentru apărare. Printre aceştia apar cel mai frecvent numele următorilor deputaţi: Marian Săniuţă, Petru Vlase (PSD), Adrian Scutaru, Mihail Claudius Zaharia (PNL), Mihai Stănişoară (PDL) şi Tiberiu Toro (UDMR).
Interesant este că aproape niciunul dintre aceştia nu a avut o experienţă bogată în domeniul apărării până să facă parte din această comisie. Şi mai interesant este faptul că după această experienţă, mai toţi şi-au schimbat radical cariera şi au optat definitiv pentru acest domeniu. În plus, au urmat cam aceleaşi cursuri, cum ar fi cele ale Colegiului Naţional de Apărare.
Marian Săniuţă
A terminat ASE Bucureşti, Facultatea Economia Industriei, Construcţiilor şi Transporturilor (1980 – 1985). Ulterior, a urmat mai multe cursuri de management, inclusiv Institutul Român de Management. Este singurul dintre aceştia care are o legătură cu domeniul militar, înaintea mandatului de deputat. La 19 a devenit cadru MapN, la Clubul Sportiv “Steaua” Bucureşti, fiind voleibalist. A fost membru al clubului militar timp de 9 ani. A primit mai multe distincţii, printre care “Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de cavaler, 2003” şi “Distinctia "Medalia Meritul Militar clasa a II-a" – 1985”. În 2004, Săniuță a devenit ministru de stat, ministrul administrației și internelor. În acelaşi an, a fost ales deputat, iar în cadrul Camerei Deputaților a fost vicepreședinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
Petru Vlase
A terminat Institutul Politehnic în 1996. În 2000 a fost Consilier local, preşedintele Comisiei economice, în cadrul Consiliul local al Municipiului Bacău, iar din 2001 a fost subprefect. În 2004 este ales deputat şi ajunge membru în cadrul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Ulterior, după această experienţă, el îşi focalizează cariera total pe acest domeniu. Astfel, din CV-ul său rezultă următoarele specializări: Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii (2006), Programul pentru Înalţi Oficiali (SES), Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate - Garmisch, Partenkirchen, Germania (2006), Specializare în “Analiza şi rezolvarea conflictelor armate", Georgetown University, SUA (2007), culminând cu Doctor în ştiinţe militare şi informaţii, Academia Naţională de Informaţii (2010).
Adrian Scutaru
Licenţiat în istorie (1998) în cadrul Universităţii Bucureşti, unde urmează ulterior şi un master în Relaţii Internaţionale (2001). În 2004 ajunge deputat şi membru în comisia menţionată. După acest moment, cariera sa va lua o turnură preponderent către domeniul apărării. Din CV-ul său vedem că a urmat ulterior următoarele cursuri: Colegiul Naţional de Apărare - seria XV (2006), Colegiul NATO de la Roma - Cursul pentru generali, ofiţeri de rang înalt şi ambasadori (GFOAC 1/2010), Colegiul Naţional de Informaţii - seria X (2010), Seminar pe probleme de securitate dedicat pentru oficiali români, Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall” Garmish - Partenkirchen, Germania (2011), Curs pentru oficiali civili şi militari pe probleme de securitate cibernetică (SES2/2011), Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall”, Garmish - Partenkirchen, Germania (2011), Program de informare organizat de Ambasada SUA la București și Misiunea SUA la NATO la baza aeriana NATO de la Geilenkirchen (Germania), Comandamentul Operațional Întrunit de la Brunssum (Olanda) și sediul NATO de la Bruxelles (Belgia) în 2013.
Mihail Claudius Zaharia, PNL
Absovent de ASE, Facultatea Finanţe – Bănci, în 1994. În intervalul 1995 - 2004 este asociat unic, administrator al companiei SC Intermetal Trading SRL. Ulterior, în 2004 ajunge deputat şi membru în Comisia de Apărare, pentru ca la terminarea mandatului, în 2008, să nu mai ajungă în primplanul politicii.
Mihai Stănişoară
Absolvent al Facultăţii de Mecanică în 1986. În 2000 ajunge deputat din partea PD, iar în perioada mai 2000 - oct. 2000 ocupă funcţia de secretar general al Ministerului Apărării Naţionale. Stănişoară s-a orientat mai devreme către acest domeniu, astfel încât va absolvi Colegiul Naţional de Apărare în 2001. Doi ani mai târziu, obţine şi titlu de Doctor în Ştiinţe Tehnice. Actualmente, este deputat, fiind membru al grupului parlamentar PC – PLR. Este în continuare membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Tiberiu Toro
Absolvă în 1981 Universitatea Timişoara, Facultatea de fizică, specialitatea fizică generală. Are mai multe specializări în domeniul fizicii, pentru ca în 2002 să fie absolvent al Colegiului de Apărare. Din 2000 ajunge deputat, unde va fi membru în, evident, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. În 2004 va câştiga un nou mandat de deputat, fiind membru în aceeaşi comisie.
Eduard Hellvig
Este licenţiat în Ştiinţe Politice, Universitatea "Babeş Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică (1993 – 1997). La finalul facultăţii îşi ia licenţă de broker la Bursa de Valori Bucureşti. În intervalul 2001 – 2003, va fi director general al Institutului de Studii Sociale. În 2004 va ocupa funcţia de director executiv al companiei Sintezis România. Sintezis este furnizor de soluţii informatice complexe dedicate industriei de retail. În acelaşi an, 2004, ajunge deputat şi membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, unde va fi secretar din octombrie 2005 până în 2008.
Accentul său profesional se mută către această zonă. Între anii 2005 şi 2006, urmează cursurile Colegiului National de Aparare. În 2006 va absolvi Centrul European de Studii de Securitate SES, Centrul European de Studii de Securitate “George C.Marshall”. În 2009 obţine titlul de Doctor în Ştiinţe Politice, la Scoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (SNSPA).
Citeşte şi: EDUARD HELLVIG, salariatul lui VERESTOY ATTILA
Ştirile orei
Declaraţii premierul Victor Ponta an 2013:
• Am venit aici cu un scop clar: să mai văd o minune românească
• De anul trecut am auzit de acest proiect despre care toată lumea vorbeşte şi toată lumea spune că nu se va face
• Sunt 30 şi ceva de milioane de euro şi 2500 de şcoli din mediul rural şi mic urban
• Haideţi să deblocăm lucrurile bune de care toată lumea vorbea şi nimeni nu le făcea
• Mai sunt multe proiecte din sănătate şi educaţie care sunt blocate de ani de zile şi eu vreau ca în fiecare zi să deblocăm câte un proiect
• Faptul că miniştrii şi primul ministru trebuie să se implice denotă o slăbiciune a sistemului
• Vreau şi eu să văd că într-adevăr nu doar în şcolile din Târgu Jiu, ci în toate şcolile din zona rurală, au acces la internet şi măcar din acest punct de vedere au şanse egale cu ceilalţi copii
Discursul lui Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ
Declaraţii Ministrul delegat Mihnea Costoiu:
• Prin acest contract, în 6 luni, 2446 de şcoli vor fi conectate la internet