Exerciţiu IGSU Bucureşti: Doar 15% din cele 400 de sirene pot fi acţionate cu dublă comandă
Doar 15% dintre cele 400 de sirene din Capitală pot fi acţionate cu dublă comandă, atât electrică, cât şi electronică, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, în urma exerciţiului desfăşurat miercuri pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.
"Din păcate, situaţia statistică ne arată că doar 15% dintre aceste sirene pot fi acţionate cu dublă comandă, atât de la locul în care sunt amplasate, cât şi dintr-un punct de comandă existent la primărie, la autoritatea locală sau la dispeceratul ISU. Este o vulnerabilitate şi probabil că ar trebui ca numărul de sirene care să funcţioneze în sistem centralizat să fie mult mai ridicat", a spus el.
Daniel Vasile a precizat că pe parcursul zilei de miercuri vor fi făcute mai multe asemenea simulări în Capitală, iar cetăţenii nu trebuie să se panicheze, pentru că este doar un exerciţiu, însă trebuie să conştientizeze importanţa acestui mesaj, pentru că într-o situaţie reală va trebui reacţionat corespunzător.
"În ceea ce priveşte aceste sirene electrice şi electronice, au fost desfăşurate mai multe controale de către inspectorii de prevenire, potrivit atribuţiilor pe care le avem, şi am constatat faptul că la autorităţile locale nu toate sirenele sunt luate în evidenţă, că există probleme în ceea ce priveşte mentenanţa acestora, dar şi probleme în ceea ce priveşte funcţionarea acestora. Au fost făcute atât controale inopinate, cât şi controale tematice, controale planificate", a spus purtătorul de cuvânt.
El a adăugat că, pe parcursul zilei, la fiecare punct în care se găseşte o sirenă vor fi reprezentanţi ai ISU şi Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.
"Vom verifica dacă sirena a pornit şi, dacă a pornit, dacă a funcţionat în parametri corespunzători, astfel că, poate la sfârşitul zilei sau în ziua imediat următoare, vom şti exact câte dintre cele 400 de sirene au funcţionat şi care sunt măsurile pe care ar trebuie să le solicităm autorităţilor locale pentru remedierea problemelor. (...) În bugetele primăriilor trebuie prinse bugete pentru remedierea deficienţelor, dar şi pentru îmbunătăţirea sistemului actual", a punctat Daniel Vasile.
Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti a menţionat că în sectorul 6 există cele mai multe sirene care pot fi acţionate în mod automat de la ISU Bucureşti.
"La Primăria Sectorului 2 există contract de mentenanţă, există o situaţie bine definită a tipurilor de sirene care există, care funcţionează, există şi un centru de acţionare a acestora în incinta Primăriei şi există şi un proiect pentru dezvoltarea sistemului. Acest proiect va trebui să se întâmple nu numai la Primăria Sectorului 2, dar şi la celelalte sectoare din Bucureşti", a afirmat Daniel Vasile.
El a spus că, din informaţiile pe care le are, au fost situaţii punctuale în Capitală unde sirenele nu au funcţionat.