Experimentul „la limita morții”: Ce se întâmplă când inima nu mai bate
Cercetătorii au efectuat un studiu amplu privind situația oamenilor aflați „la limita morții”, experimentând pe persoane aflate în stop cardiac.
Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au peste 2.000 de persoane aflate în stop cardiac, pacienți ai unor spitale din SUA, Marea Britanie şi Austria.
Iar rezultatele au fost unele surpinzătoare. În jur de 40% dintre cei care au supravieţuit au declarat că au fost conştienţi în perioada în care inima lor nu mai bătea, adică se aflau în moarte clinică, scrie Business Insider.
Spre exemplu, un bărbat în vârstă de 57 de ani, din Southampton, a descris faptul că a auzit zgomotele produse de aparatele medicale și de către medicii care-l asistau.
„Știm că atunci când inima nu mai bate nici creierul nu mai funcționează. Cu toate acestea, timp de aproximativ trei minute de la încetarea ritmului cardiac, mai există o formă de conştienţă, deşi creierul nu mai funcţionează după maximum 20-30 de secunde din momentul în care inima nu mai bate” a declarat Sam Parnia, unul dintre autorii studiului.
„Nu există o clipă a morţii. Moartea începe când se opreşte inima şi este un proces care continuă o perioadă”, precizează Parnia.
„Bărbatul a descris totul ce s-a întâmplat în cameră. Dar cel mai important, el a auzit două bip-uri ale aparatului de resuscitare, sunete care sunt emise la un interval de trei minute. Așa am putut stabili cât de mult a durat această experiență”, a mai spus acesta.
„Părea foarte credibil. Iar tot ce a povestit că s-a întâmplat cu el, au fost lucruri reale”, a precizat cercetătorul.
În cadrul studiului, cercetătorii au examinat 2060 de pacienți aflați în stop cardiac. Din 330 de persoane care au supraviețuit, 140 au semnalat faptul că au fost conștiente o perioadă cât inima lor nu a mai bătut.
Unul din 5 a spus că a simțit un sentiment de pace. Alții au declarat că au văzut o lumină puternică și au simțit că timpul a accelerat sau a încetinit, în timp ce unii au descris starea lor ca una de înec sau scufundare adâncă în apă.
Sam Parnia crede că mulţi pacienţi au experienţe la limita morţii în timpul unui stop cardiac, dar unii dintre ei nu-şi mai pot aminti din cauza medicamentelor pe care le primesc.
Parnia este cercetătorul principal al studiului „Aware” (conștiință în perioada de resuscitare), care se desfășoară din 2008.