Expert în educaţie: Acest an şcolar va fi anul schimbării paradigmei din România
Apariţia pandemiei de coronavirus şi obligaţia elevilor şi a profesorilor de a se adapta unui nou tip de predare, cel online, va transforma felul în care învăţământul românesc se va dezvolta în viitor. Marian Staş, expert în educaţie, consideră că digitalizarea şcolilor este punctul de plecare în procesul de schimbare fundamentală a sistemului de învăţământ la nivel local.
"De ce să nu construim o infrastructură serioasă, bună, astfel încât școala pe bune să fie școală pe bune? (...) Am ascultat foarte multe modele de bune practici. Țineți minte trei cuvinte, acest an școlar va fi anul schimbării paradigmei din România, procesle vor fi ireversibile, iar între timp noile comportamente vor fi obișnuințe. Tema esențială este subsidiaritatea, descentralizarea până când vom ieși din comunism", a declarat Marian Staş, potrivit Wall-Street.ro.
„Avem poate cumva impresia că fie școala cât de proastă, dacă profesorii sunt buni, totul va fi bine. Nu, nu va fi bine deloc pentru că știm cu toții că în momentul în care fiecare dintre noi operăm într-un mediu profesional prost croit, atunci vom începe să avem comportamente duplicitare.
Ne vom comporta ca să șmecherim sistemul, în sensul de a ne pune în valoare competențele și de a face dintr-un sistem prost construit cât putem ca să ne fie nouă bine. Acest lucru nu este un comportament normal (...) În momentul în care vom avea comportamente prost croite, rămâne întrebarea cât putem sa salvăm din el pentru copiii noștri”, a spus Marian Staș, expert în educație.