Experţi ONU: România trebuie să reducă aglomerarea din penitenciare
România a făcut progrese pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, însă trebuie să facă eforturi suplimentare pentru reducerea aglomerării în locurile de detenţie, susţin experţi ai Naţiunilor Unite.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, Subcomitetul Naţiunilor Unite pentru Prevenirea Torturii (SPT) a efectuat prima misiune de evaluare în România, în perioada 3 - 12 mai.
Delegaţia a efectuat deplasări la nivel teritorial şi a vizitat penitenciare, centre de arest preventiv, spitale, centre de plasament.
De asemenea, delegaţia SPT a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii, în vederea prezentării concluziilor misiunii.
"În opinia experţilor Naţiunilor Unite, România a făcut progrese pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, însă eforturi suplimentare sunt necesare pentru reducerea aglomerării în penitenciare şi în alte locuri de detenţie", se arată în comunicat.
SPT monitorizează modul în care statele care au ratificat Protocolul opţional la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptat la New York la 18 decembrie 2002, îşi îndeplinesc obligaţiile statutare, inclusiv prin stabilirea unui organism independent de monitorizare cunoscut sub denumirea de Mecanism Naţional de Prevenire.
În temeiul art. 4 din Legea 109/2009 pentru ratificarea Protocolului, reprezentanţii SPT au acces în orice loc în care persoanele sunt sau ar putea fi private de libertate. În sensul Protocolului, privarea de libertate înseamnă orice formă de detenţie sau închisoare ori plasarea unei persoane într-un loc public sau privat de reţinere pe care nu îl poate părăsi după voia sa, prin ordin al oricărei autorităţi judiciare, administrative sau de altă natură.