FAA: Numărul dronelor civile se va tripla până în 2020 în SUA
Dronele civile vor invada cerul SUA, a avertizat Autoritatea americană a transportului aerian (FAA), care prevede că 7 milioane de unităţi de acest tip vor fi în circulaţie până în anul 2020, faţă de 2,5 milioane până la sfârşitul acestui an.
'Aparatele fără pilot vor cunoaşte creşterea cea mai dinamică dintre toate sectoarele aviaţiei', a estimat FAA într-un raport asupra perspectivelor dezvoltării spaţiului aerian al SUA pentru perioada 2016-2036, publicat joi şi citat de AFP.
Evoluţia pieţei, a cărei valoare nu a fost precizată, va depinde de viitoarele măsuri de securitate şi de reglementare, a relevat FAA, subliniind că 'etape fără precedent' au fost parcurse anul trecut în domeniu.
Din 14 decembrie 2015, FAA cere o înregistrare a dronelor care se poate face prin internet pentru aparatele a căror greutate este între 250 g şi 25 kg. În afară de aceasta, ele trebuie să respecte procedura prevăzută pentru dispozitivele aeriene.
Vânzările de drone ar urma să crească vertiginos: numărul dronelor destinate petrecerii timpului liber - anticipat la 1,9 milioane de unităţi în 2016 - va ajunge la 4,3 milioane în 2020, iar cel al dronelor comerciale - de la 600.000 la 2,7 milioane.
Previziunile pentru dronele sub 250 g fiind mai puţin bruşte, agenţia nu comunică cifre.
'Înregistrarea va facilita anchetele şi va permite FAA să recolteze date despre utilizarea dronelor', relevă raportul, La jumătatea lunii martie, peste 408.000 de drone pentru timpul liber fuseseră înregistrate.
Previziunile pentru dronele comerciale sunt mai dificil de stabilit, a avertizat FAA, date fiind 'dinamica şi evoluţia rapidă prin însăşi natura pieţei'.
Încadrarea reglementară va juca un rol important prin anumite limitări (utilizarea în timpul zilei, un pilot pentru fiecare dronă ş.a.). FAA a făcut propuneri în acest sens în februarie 2015 şi ar urma să-şi publice poziţia finală 'în primăvara anului 2016'.
Până în 15 martie, agenţia a acordat peste 4.000 de scutiri pentru exploatarea dronelor comerciale, ca dovadă - potrivit ei - a 'potenţialului considerabil' pentru utilizarea lor în circumstanţe cu riscuri reduse şi controlate.
FAA a lucrat în colaborare cu Teal Group, specialist în industria dronelor, pentru a studia o segmentare economică a pieţei: 90 % din flotă ar trebuie să fie constituită din dispozitive costând 2.500 de dolari în medie în 2020. Cele mai scumpe ar putea ajunge la 40.000 de dolari.