Facebook a lansat „butonul” Dislike. Cum şi unde îl puteţi folosi
Butonul de „Dislike” („Nu îmi place”) este una din cele mai dorite funcţii pe Facebook de către utilizatorii care doresc să sancţioneze conţinutul publicat pe reţeaua de socializare online care nu le place. Compania a introdus în sfârşit un buton de „Dislike”, însă acesta este disponibil doar în serviciul de mesagerie instantă Facebook messenger, ca sticker.
Butonul de „Dislike” („Nu îmi place”) este una din cele mai dorite funcţii pe Facebook de către utilizatorii care doresc să sancţioneze conţinutul publicat pe reţeaua de socializare online care nu le place. Compania a introdus în sfârşit un buton de „Dislike”, însă acesta este disponibil doar în serviciul de mesagerie instantă Facebook messenger, ca sticker, scrie gândul.info.
De ce nu introduce Facebook un buton de „Dislike” alături de cel de „Like”
Inginerul Bob Baldwin de la Facebook a explicat acest lucru atunci când a fost invitatul unei sesiuni „Întreabă-mă orice” pe Reddit: „Acţiunile de pe Facebook sunt axate pe intercţiunile sociale pozitive. Like-ul este cea mai facilă cale de exprimare a unui sentiment pozitiv. Nu cred că adăugarea unui mod facil de exprimare a unui sentiment negativ ar fi valoroasă pentru reţeaua de socializare”.
Mai mult, Facebook a transmis anul trecut, într-un email trimis către publicaţia ReadWriteWeb, că nu are planuri pentru introducerea unui buton „Dislike”. Asta pentru că există o mulţime de moduri în care Dislike poate fi interpretat. Compania a motivat că nu doreşte să încurajeze conflictele şi nici că un astfel de instrument să fie folosit pentru că utilizatorii să fie afectaţi emoţional. De exemplu, după o lungă relaţie, două persoane anunţă pe Facebook că au decis să se căsătorească. Pentru majoritatea prietenilor cuplului, acesta este un prilej foarte bun să-i încurajeze, folosind butonul „Like”. Însă pentru foşti parteneri, admiratori ascunşi sau oameni cărora nu le surâde ideea de căsătorie, ar fi ocazia ideală să apese butonul „Dislike”, provocându-le neplăceri celor doi parteneri, într-un moment foarte important din viaţa lor. „Cum ar arăta oare: X şi Y se căsătoresc - 10 persoane apreciază acest lucru, 12 persoane nu apreciază acest lucru?”, se întrebau reprezentanţii Facebook în mesaj.
Dr. Pamela Rutledge, de la Media Psychology Research Center, explică şi ea de ce un buton „Dislike” nu este de dorit: „Unele persoane poate ar folosi acest buton doar pentru a glumi. Dar nu poate fi utilizat... fără o oarecare asprime. Este important, din punctul de vedere al unei companii, să nu încurajeze emoţiile negative”.
Însă de departe cea mai mare problemă ar reprezenta-o Dislike pentru companiile care folosesc Facebook pentru a se promova şi sunt partenere ale reţelei de socializare online, deoarece cumpără publicitate pe site. Utilizatorii ar avea posibilitatea de a „ataca” produsele sau brandul foarte uşor cu ajutorul acestui buton. Imaginaţi-vă cum ar fi ca McDonald’s să aibă, de exemplu, peste 7,9 milioane de fani pe Facebook şi, să zicem, 5 milioane de persoane care au apăsat Dislike. Impactul asupra brandului ar fi mult mai mare decât o pagină în care câteva mii de utilizatori Facebook creează o pagină cu numele „Urăsc McDonald’s pentru că...”.