Facebook ar putea introduce avertismente privind conţinutul fals, în încercarea de a combate dezinformarea
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunţat planurile pe care le-a dezvoltat în speranţa de a combate fenomenul ştirilor false de pe site-ul său, care a devenit ţinta controverselor după ce unii dintre utilizatori s-au plâns că informaţiile neadevărate de pe reţeaua de socializare ar fi influenţat rezultatul alegerilor prezidenţiale recente din Statele Unite, informează BBC.
Zuckerberg a publicat detalii despre mai multe proiecte menite să ''ia dezinformarea în serios''.
El a explicat că Facebook lucrează la şapte propuneri mai robuste pentru combaterea dezinformării, acestea incluzând metode mai eficiente de detectare şi verificare a informaţiilor, dar şi avertismente cu privire la conţinutul fals.
Anterior, ''tatăl'' Facebook a răspuns criticilor cu privire la ştirile false de pe reţeaua sa spunând că peste 99% din conţinut este ''autentic''.
În mesajul său recent, miliardarul susţine: ''Lucrăm la această problemă de multă vreme şi tratăm cu seriozitate această responsabilitate''. Însă, el a adăugat că lucrurile sunt sunt ''complexe, atât din punct de vedere tehnic, cât şi filozofic''. Zuckerberg a mai notat că Facebook nu doreşte să descurajeze distribuirea de opinii sau să devină ''arbitru al adevărului''.
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA de la 8 noiembrie a declanşat o polemică privind cantitatea şi influenţa informaţiilor fanteziste care circulau online. Facebook în special a fost acuzată că a contribuit la victoria surpriză a lui Donald Trump, permiţând acestora să circule pe reţeaua de socializare.
Preşedintele director general fondator Mark Zuckerberg a respins în mai multe rânduri această idee 'destul de nebună', dar a dezvăluit că utilizatorii sunt mai puţin înclinaţi să dea click pe linkuri sau să citească articole redistribuite pe reţeaua de socializare dacă acestea nu se aliniază cu opiniile lor personale.
Facebook dar şi Google au anunţat în această săptămână că de acum înainte vor împiedica departamentele lor de publicitate să publice anunţuri pe site-urile care publică informaţii false şi adesea senzaţionaliste, o măsură care le-ar putea sufoca pe acestea, privându-le de finanţări.