Falsa problemă a cooptării UDMR la guvernare
Cel mai târziu marți, premierul Victor Ponta se va prezenta în fața Parlamentului cu o nouă formulă guvernamentală, sprijinită de o majoritate din care ar trebui să facă parte USD-ul -format la rândul său din PSD, PC și UNPR-, reprezentanții minorităților și cei ai UDMR.
Între timp, dinspre o anumită parte a mass-mediei și din partea anumitor politicieni de dreapta, asistăm de câteva zile la accentuarea unui discurs critic la adresa intrării în noua majoritate a ungurilor, în mare parte aceste acuze fiind nejustificate.
În primul rând, cam toate partidele mari din România au fost la un moment dat sprijinite din Parlament de UDMR, chiar dacă Uniunea nu a avut întotdeauna posturi în executiv. Ar fi pentru prima dată când maghiarii intră într-un guvern de stânga, dar UDMR a mai susținut PSD și în perioada 2000-2004, deși nu a avut niciun ministru.
Cât despre participarea la guvernarea CDR, Uniunea a reprezentat pentru Convenție un aliat de bună credință, care nu a creat probleme și care a evitat să accentueze tensiunile ce au dus în final la crizele din interiorul majorității. A spune în prezent că este nefirească cooptarea la guvernare a UDMR reprezintă o greșeală, din moment ce Uniunea a avut de-a lungul timpului un comportament politic mai civilizat în raport cu partenerii săi din majoritate.
Indiferent dacă a făcut parte sau nu din executiv, atunci când Uniunea a susținut un cabinet în ultimii 25 de ani, a făcut-o onest. Pe de altă parte, UDMR-ul a știut să negocieze de o manieră corectă, necerând concesii peste o anumită limită. În plus, dacă ne uităm la cum au negociat în ultimele zile intrarea în noul Guvern Ponta, vedem normalitatea comportamentului politic al UDMR. Reprezentanții partidului a venit la discuții doar după ce s-a obținut un mandat în care se defineau foarte clar limitele negocierii din partea conducerii UDMR, care de asemenea va valida înțelegerea cu Victor Ponta înainte de anuțarea publică a pactului de intrare la guvernare.
O altă critică este aceea că Uniunea ar fi venit cu o serie de cereri care nu corespund interesului național al României, fiind vorba în principal facilități educaționale suplimentare pentru etnicii maghiari și de dreptul de a arbora steaguri secuiești în instituțiile publice. Trecând peste faptul că cea de-a doua cerere s-a dovedit a fi inexistentă, dreptul universităților de a organiza cursuri în limba maghiară reprezintă un lucru normal pentru o țară europeană cu o minoritate atât de mare și de bine organizată cum este minoritatea maghiară din România.
În schimb, aducerea UDMR la guvernare reprezintă un lucru bun deoarece permite reprezentarea corectă și transparentă a intereselor unei minorități în raport cu majoritatea. Altfel spus, intrarea Uniunii în coaliția majoritară reprezintă un răspuns pragmatic și eficient la tendințele autonomiste care se manifestă în sânul comunității maghiare și care au luat avânt după ce, ca urmare inclusiv a opoziției liberalilor, UDMR-ul a fost lăsat în afara guvernării.
Ştirile orei
Deja voi PSD--istii ati si intors placa, daca pana mai ieri toti PSD-istii ii vorbeati de rau pe cei de la UDMR ,iata ca a venit si ziua cand ati inceput sa-i lingeti, pana mai ieri ponta declara ca steagul secuiesc poate fi arborat doar pe parlamentul din budapesta, ieri comenta la roma ca nu vede chiar asa rau daca a r fi si un steag al regiunii langa cel al UE si al Romaniei, Ma voi chiar va bateti joc de oamnei? cum ar putea fi respectat steagul tarii in secuieme cand acum cateva zile jucatorii de hochei au sters pe jos cu steagul natuonal ? ma mira faptul cum nu va e rusine comunistilor sa mai veniti cu aberatii