Fără certificate verzi e mai bine pentru români
Dintr-o analiză publicată recent în cotidianul „Adevărul“ reiese că decizia de acum câteva luni de a amâna distribuţia certificatelor verzi înspre producătorii de energie electrică regenerabilă a avut ca efect reducerea costului suportat de consumatorii finali.
Aceste certificate reprezintă mijlocul prin care statul român a sprijinit în ultimii ani producţia de energie verde, subvenţionându-le producătorilor costurile. În plus, cei care obţineau aceste certificate aveau şi dreptul de a le tranzacţiona.
Efectul imediat al deciziei executivului a fost „o reducere (...) de 6,3-7%. Trebuie cel puţin trei luni pentru a vedea exact efectele“, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE).
La momentul luării deciziei s-a iscat o adevărată luptă între cei care produc energie verde şi marii jucători din industria metalurgică. Sigur, opinia publică era împotriva industriaşilor care, nu-i aşa, vroiau să profite de pe urma influenţei pe o aveau asupra statului. Ironia era că la momentul respectiv aceştia erau cei care plăteau un preţ nejustificat pentru energia electrică necesară activităţilor industriale pe care le desfăşurau şi care întreţin zeci de mii de locuri de muncă. Cei care se lăfăiau în realitate în profituri artificiale erau producătorii verzi de curent electric care nu generează decât câteva zeci, poate sute de locuri de muncă. Spun “profituri artificiale” deoarece nu poţi numi altfel câștigurile obţinute de un “întrepărinzător” ale cărui costuri sunt subvenţionate în medie cu 224% şi care poate să-şi tranzacţioneze mai departe acest drept.
Desigur, producătorii de energie regenerabilă pot să vină cu un argument mai sentimental: “pe noi ne interesează viitorul planetei, în timp ce industriaşii răi sunt interesaţi doar de profit. Pe noi trebuie să ne ajute statul”. Numai că, să nu uităm, verzii ”cei buni” au primit de-a lungul timpului mult mai mult ajutor decât ar fi fost firesc, sau decât ar fi primit în alte state ale UE. Iar pentru acordarea acestui ajutor am plătit toți, în mod egal, în factura tot mai mare la energie electrică.
În schimb, industriașii ”cei răi” sunt printre cei care au pus umărul cel mai puternic la recentele creşteri din economia românească. Datele oferite de domnul Havrileţ trebuie privite şi în contextul creşterii industriale de 7,2 % raportată astăzi de INS, creştere care s-a datorat în mare parte scăderii costurilor la energie. Dincolo de faptul că această creştere industrială s-a tradus într-o majorare a PIB-ului, ea se reflectă într-o scădere a şomajului şi o mai bună funcţionare a economiei româneşti. În plus, pentru consumatorul casnic beneficiul este unul direct şi se vede la final de lună în facturile mai mici pe care trebuie să le plătească.
Se prea poate ca o parte a deciziei de a amâna emiterea de noi certificate verzi să se datoreze lobby-ului făcut de marii industriaşi, din moment ce şi aceştia sunt interesaţi de profit. Ceea ce însă rămâne şi este confirmat până în prezent de ultimele raportări din economie este că măsura a fost pe fond una corectă şi că efectele imediate ale acesteia s-au văzut deja atât în factura plătită direct de fiecare gospodărie, cât şi zecile de mii de locuri de muncă salvate. Faptul că economia şi industria merg rămâne, până la urmă, lucrul cel mai încurajator.
Ştirile orei
dar cand s-a marit energia cu 10%,cate locuri de munca s-au pierdut?
iei decat jumatatea plina a paharului....
rea vointa,slaba analiza sau prostie....