Fenechiu - condamnat. Consecinţe asupra PNL. Consecinţe asupra USL
Vicepreședintele PNL, Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Transformatorul. Este pentru prima oară în istoria României când un ministru în funcție este condamnat de Înalta Curte de Justiție și Casație la închisoare cu executare. Deși nu este definitivă, condamnarea a determinat demisia lui Fenechiu din funcția de ministru al Transporturilor.
Consecințele politice ale acestui moment sunt multiple. Relu Fenechiu a fost încă de la constituirea guvernului Ponta II un punct vulnerabil al noii echipe executive. Raportul MCV al Comisiei Europene semnala, într-o versiune intermediară publicată la începutul anului, faptul că în noul Guvern există 3 miniștri cercetați penal pentru fapte de corupție. Ulterior, Comisia Europeană a modificat pe pagina sa de Internet raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, înlocuind formula ”trei miniștri cercetați penal„ cu ”două cazuri conformate” de miniștri cercetați penal. Conform unor surse citate de France Presse, unul dintre numele vizate de raportul MCV era cel al ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu.
La acel moment, Victor Ponta a preferat o atitudine prudentă în condițiile în care Partidul Național Liberal nu a vrut sub nicio formă să ia în considerare retragerea lui Fenechiu, iar presa specula că un alt nume cu probleme ar fi cel al lui Liviu Dragnea. Acest lucru a fost confirmat public chiar de Traian Băsescu. În urmă cu aproape o lună, Băsescu a afirmat în cadrul unei emisiuni de la ProTv că ”nu sunt aici apărătorul lui Victor Ponta, dar este clar că există niște sensibilități politice. Se pare că liberalii țin foarte mult la prezența domnului Fenechiu în Guvern. Premierul trebuie să rezolve și problema legată de MCV și să aibă grijă să nu creeze un moment de instabilitate politică ce ne-ar costa infinit mai mult.”
Victor Ponta a fost nevoit să meargă pe sârmă în cazul Fenechiu. În locul unei atitudini tranșante care ar fi putut avea consecințe negative majore asupra stabilității politice, cu implicații grave asupra economiei, Ponta a preferat un joc strategic. A refuzat contestarea lui Fenechiu, ba chiar l-a lăudat public ori de câte ori a avut ocazia, mai ales pentru deblocarea fondurilor europene pe Transporturi, sau pentru privatizarea CFR Marfă. În schimb, același Ponta a fixat un element de decont foarte important. A declarat permanent că Relu Fenechiu nu va părăsi Guvernul decât în cazul unei condamnări într-o instanță din România, indiferent dacă aceasta este prima sau ultima. Astfel, în momentul în care condamnarea s-a și produs, premierul a blocat orice încercare a PNL de a reveni asupra ideii că Fenechiu trebuie să plece, fără riscul de a se expune complet oprobriului public.
Urmare a acestei atitudini, liberalii s-au văzut în imposibilitatea de a-l apăra public pe colegul lor de la Transporturi, chiar dacă unii dintre ei au fost în mod evident deranjați de evoluția lucrurilor.
Consecinţe asupra USL şi PNL
Consecințele politice ale scandalului Fenechiu sunt multiple. Asupra USL, urmările vor fi minimale în condițiile în care până la momentul condamnării, liderul PSD Victor Ponta a evitat orice escaladare a conflictului și orice poziționare care ar fi oferit liberalilor pretexte pentru o dispută politică. Lăudându-l mereu pe Fenechiu, Ponta și-a îndeplinit obiectivul politic de a nu transforma cazul Fenechiu într-o posibilă sursă de subminare a Uniunii Social Liberale. În plus, ar fi și complicat pentru liberali ca pornind de la condamnarea unui ministru PNL pentru acuzații de corupție, să ridice problema continuității USL.
În schimb, costul politic principal al scandalului va fi plătit de Partidul Național Liberal. Încă de la debutul scandaului Fenechiu, liberalii au ținut cu dinții de acesta, făcând zid în jurul său ori de câte ori s-a pus problema găsirii unei soluții de rezolvare. Într-un fel, PNL și-a creat singur problema pe care o are acum prin faptul că a nominalizat un ministru despre care se știa că are un dosar penal complicat. În plus, încăpățânarea cu care l-a sprijinit pe Fenechiu nu poate fi desprinsă de faptul că liberalii mai au și alți miniștri cu probleme.
În aceste condiții, PNL riscă să-și agațe de gât o piatră de moară care va atârna foarte greu atât în gestiunea relațiilor de putere din interiorul arcului guvernamental, cât mai ales în momentele electorale de anul viitor. Eticheta de partid care poartă stigmatul corupției va fi un dezavantaj important al PNL în cursa pentru Parlamentul European, mai ales în condițiile în care după tensiunile cu PC, sunt toate șansele ca liberalii să candideze singuri.
Efectele electorale defavorabile ar putea fi la fel de importante asupra lui Crin Antonescu. Până la urmă, președintele PNL a fost principalul susținător al lui Fenechiu. Garantând pentru o persoană condamnată la închisoare cu executare pentru fapte de corupție, candidatul liberal pentru funcția de președinte al României și-a trecut în CV-ul politic un punct care, până la momentul în care se va deconta în număr de voturi pierdute, ar putea determina o intensificare a prăbușirii sale în sondaje. Acest lucru îi va pune sub semnul întrebării capacitatea de a se bate cu șanse pentru funcția de președinte al României, deci implicit ipoteza candidaturii sale riscă să devină un element de analiză luat în calcul cu seriozitate.
Să nu uităm faptul că același tip de inflexibilitate a liberalilor care au făcut zid în jurul lui Fenechiu s-a putut observa în cotextul perspectivei unei evaluări a miniștrilor anunțată de Victor Ponta în cazul titularilor de portofolii social-democrați. PNL a respins brutal orice evaluare, declarându-se mulțumit de prestația miniștrilor săi în condițiile în care ministerele cele mai vulnerabile în acest moment aparțin tot Partidului Național Liberal.
PNL pare în acest moment un partid lipsit de viziune și incapabil să gestioneze crizele de imagine pe care și le provoacă singur ca urmare a plasării eronate într-o strategie a cetății asediate de pe urma căreia va pierde bătălia pentru că va rămâne fără resurse. De popularitate, se înțelege.