Fenomenul global Tinder - aplicaţia care îţi găseşte pereche aproape de casa
Tinder, aplicaţia de telefon extrem de populară pentru dat întâlniri, lansată în urmă cu 17 luni, este considerată în prezent un fenomen cultural şi tehnologic: baza sa de utilizatori a crescut cu 1 milion în ultimele trei luni, iar fondatorii săi au fost incluşi în lista Forbes "30 sub 30 de ani" din anul 2013.
Tinder este o aplicaţie de smartphone care, deşi funcţionează pe un principiu simplu, a revoluţionat domeniul "datingului" online. Utilizatorilor (oricine se poate înscrie prin profilul de Facebook) li se arată fotografii ale unor posibili pretendenţi care se află în zonă în momentul respectiv şi pot da "swipe" în dreapta pentru "like" şi în stânga pentru "nu".
Dacă şi cel pentru care utilizatorul a dat "swipe" în dreapta a făcut acelaşi lucru, aceasta duce la o potrivire, urmată de sugestia de a trimite un mesaj sau de a "continua să joace". Acest "continuă să joci" a dus la "o epidemie" de 500 de milioane de swipe-uri şi 5 milioane de potriviri pe zi, scrie time.com, potrivit Mediafax.
Şi nu numai atât. Tinder a revoluţionat întregul proces de căutare de potenţiali parteneri prin intermediul tehnologiei, scenă dominată în prezent de programe, site-uri şi softuri care necesită un laptop sau un PC, precum şi investirea unei lungi perioade de timp. Concepută exclusiv pentru telefoane, în prezent pentru iPhone şi sistem Android de operare, Tinder poate fi folosită oricând şi oriunde.
Designul, concentrat foarte mult pe fotografie, a fost creat pentru formatul Apple iOS, iar mai târziu a devenit disponibil şi pentru Android. "Computerele sunt aproape de dispariţie şi m-am gândit că telefoanele mobile sunt viitorul", povesteşte Sean Rad, unul dintre co-fondatori.
Aplicaţia importă informaţia de profil direct din Facebook, inclusiv numele, vârsta, interesele şi, ce e mai important, prieteni în comun.
Succesul aplicaţiei în rândul tinerilor (baza de fani este formată în general din utilizatori cu vârste între 18 şi 24 de ani) le-a adus celor doi cofondatori, Sean Rad şi Justin Mateen, de 27 de ani, nominalizarea în topul Forbes "30 sub 30 de ani" pentru anul trecut.
Cei doi se cunoşteau de când erau în liceu, în Los Angeles, dar au pus bazele afacerii în primul semestru de facultate, la Universitatea din California de Sud, în 2004.
"Am ştiu că dacă va rezona cu tinerii din facultate care trăiau deja într-un mediu foarte activ din punct de vedere social, atunci şi alţi oameni ar vedea valoarea produsului", a spus şi Justin Mateen, un alt fondator al aplicaţiei, pentru Time. "Am ştiut că studenţii erau cel mai greu de sedus, iar acesta este unul dintre motivele pentru care am lansat-o în campusuri de facultate".
La început, 90 la sută dintre utilizatorii de Tinder aveau între 18 şi 24 de ani. După 17 luni de dezvoltare, utilizatorii cu vârste de studenţi sunt undeva peste 50 la sută, iar alte categorii s-au extins."
Există şi o bază surprinzătoare de 7 la sută formată din utilizatori cu vârste între 13 şi 17 ani, dar Mateen asigură că profilurile acestora sunt vizibile doar în cadrul acestei categorii.
Fondatorii Tinder şi-au considerat creaţia întotdeauna ca fiind mai degabă un joc decât o aplicaţie - prin "ceea ce faci, dinamismul, reacţiile", spune Rad. "Nimeni nu foloseşte Tinder pentru că se află în căutare de ceva. Lumea se înscrie pentru că vrea să se distreze. Nici măcar nu contează dacă apare o potrivire, pentru că swipingul e atât de distractiv".
Totuşi, Tinder a fost modalitatea prin care Rad a cunoscut-o pe cea cu care este acum într-o relaţie serioasă. Mateen spune că şi relaţia lui se datorează aplicaţiei, care le-a oferit celor doi un context diferit, în condiţiile în care nu vorbiseră niciodată până atunci faţă în faţă.
Rad şi Mateen plănuiesc să se gândească la feluri de a ajuta oamenii să îi cunoască mai bine pe cei care au rezultat ca fiind pereche. Chiar dacă Tinder aparţine acum doar de contextul întâlnirilor, cei doi precizează că vor ca aplicaţia să evolueze şi să fie despre descoperire socială şi despre cunoaşterea oamenilor în afara unui context romantic. "Vei putea să interacţionezi la un moment dat cu prieteni pentru alte scopuri", spune Mateen. "Deci chiar dacă eşti într-o relaţie vei putea să găseşti utilitate în Tinder în lunile următoare".