Filmul 'Aferim', promovat de Daciana Sârbu și Damian Drăghici în Parlamentul European
Lungmetrajul "Aferim" al lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2015, a fost promovat la Bruxelles, miercuri seara, la sediul Parlamentului European, în prezența unui numeros public și a mai multor oficialități.
Organizatorii evenimentului, europarlamentarii Daciana Sârbu și Damian Drăghici, au dorit astfel să aducă în atenția oficialilor europeni, dar și a publicului o serie de probleme mai ales de ordin social, cu care se confruntă în continuare comunitatea romă.
"Promovarea filmului lui Radu Jude e un eveniment în mod special pentru că prezintă adevărul istoric. E un eveniment care atrage atenția asupra problemelor sociale ale romilor în Uniunea Europeană și în mod special asupra faptului că nu e o problemă a României, ci e o problemă a Uniunii Europene care cere implicarea Comisiei (Europene) în primul rând. Filmul 'Aferim' este un film minunat, care vorbește de la sine. Este un film despre una dintre cele mai rușinoase realități din istoria României și cea a Europei, cei 500 de ani de sclavie a romilor în Principatele Române. Astăzi ne-am adunat toți aici pentru că în primul rând suntem oameni", a subliniat eurodeputata Daciana Sârbu (PSD), care consideră că Europa de astăzi este una mult mai dreaptă și mai tolerantă.
"Aferim" prezintă în premieră istoria romilor și este unul dintr-o serie de evenimente de sensibilizare a instituțiilor europene și europarlamentarilor asupra acestei istorii, a subliniat la rândul său europarlamentarul Damian Drăghici (UNPR). "Sper din tot sufletul că îi va sensibiliza pe europeni, ne va da și nouă credibilitate ca romi, să vadă că am fost 500 de ani în robie, să înțeleagă puțin istoria noastră și, pe de altă parte, să înțeleagă că sunt oameni și din film și din viața de zi cu zi care și-au depășit condiția. Și dacă există câteva măsuri importante pentru ei, de a-i aduce la egalitate cu ceilalți cetățeni europeni, cum ar fi educație, case, sănătate și muncă, atunci vorbim de incluziune socială. (...) Suntem singura minoritate europeană cu reprezentanți în toate cele 28 de state membre", a remarcat Damian Drăghici.
Comisarul european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, Vera Jourova, a evidențiat că evenimentul este prilejuit de aniversarea Zilei Internaționale a romilor. "Trebuie să muncim din greu pentru a elimina discriminarea comunității rome. (...) Ei nu trebuie să fie descurajați. Acest film nu este doar despre problemele romilor din România, el vorbește despre problemele a milioane de romi din secolul XIX. (...) Comisia Europeană susține prin politici combaterea discriminării și a excluziunii sociale a romilor", a arătat comisarul european, care consideră că această minoritate trebuie ajutată în continuare să se ridice, în special în ceea ce privește educația copiilor.
Liderul grupului S&D din Parlamentul European, Gianni Pittella, a apreciat că regulile și valorile Uniunii Europene sunt clare. "Romii sunt parte a culturii și a valorilor noastre. Grupul S&D continuă să se declare împotriva oricăror forme de discriminare și promovează intens accesul egal la educație, sănătate, servicii sociale", a adăgat Pittella.
"Cultura romă este practic dintotdeauna parte a societății noastre, avem prin urmare datoria să o onorăm și cred că asta își propune acest eveniment. Cred că obligația noastră comună față de ceea ce reprezintă cea mai mare minoritate etnică din UE, trăitori practic în toate statele membre, este de a încerca să le asigurăm o viață mai bună. Iar pentru aceasta în ziua de astăzi nu cred că se poate proceda altfel decât corelând politicile naționale și politicile europene din domenii precum incluziunea socială, combaterea sărăciei, protecția persoanelor celor mai vulnerabile cu accent pe accesul la educație și ocuparea forței de muncă", a subliniat la rândul său ambasadorul României pe lângă Uniunea Europeană, Mihnea Motoc.
În opinia acestuia, dialogul cu instituțiile europene, cu Parlamentul European și cu Comisia Europeană este extrem de important, chiar indispensabil. "Noi am început să dezvoltăm politici publice de mobilizare a incluziunii sociale încă de la începutul anilor 90. De atunci cred că am ajuns la o capacitate de a susține această incluziune. (...) România a fost printre statele membre care a reușit să finalizeze și să prezinte o strategie pentru termen mediu, în materie de incluziune socială a romilor", a adăugat oficialul român.
Invitații la eveniment au vizionat apoi filmul istoric "Aferim", considerat de critici ca fiind unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani. Acțiunea are loc în Țara Românească, la începutul secolului al XIX-lea, fiind concentrată în jurul unui zapciu, însoțit de fiul său, care caută un rob fugar. Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, montajul de Cătălin Cristuțiu, iar sound designul este semnat de Dana Lucreția Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, prezentă la eveniment, iar scenografia, de Augustina Stanciu. Consilier istoric a fost Constanța Vintilă-Ghițulescu, iar producător — Ada Solomon.