Finanțele au vești bune pentru români
Proiectul Guvernului, convenit cu FMI, extinde, astfel, la toți contribuabilii eligibili contribuția la sănătate. MFP prognozează astfel un plus de venituri pentru fondul național de sănătate de 88 de milioane de lei pe tot anul 2014.
Ministerul Finanţelor Publice limitează contribuțiile de sănătate (CASS) la veniturile din chirii la 5 salarii și stabilește criteriile după care o investiție publică e semnificativă. MFP a publicat vineri un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care plafonează la cinci salarii medii brute obligaţia de plată a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din chirii. Astfel, un singur proprietar va plăti cel mult circa 610 lei pe lună CASS la chiriile încasate.
Și în prezent se plătește CASS din chirii, însă numai în cazul persoanelor care nu au un loc de muncă sau altă ocupație care să le aducă venituri din care să plătească această contribuție. Proiectul Guvernului, convenit cu FMI, extinde, astfel, la toți contribuabilii eligibili contribuția la sănătate. MFP prognozează astfel un plus de venituri pentru fondul național de sănătate de 88 de milioane de lei pe tot anul 2014.
Proiectul introduce și obligaţia organului fiscal competent de a determina venitul anual realizat, în categoria veniturilor din chirii, aducând clarificări în privinţa clasificării investiţiilor publice care vor fi finanţate cu prioritate de la buget.
Până la mijlocul lunii octombrie, Guvernul va aproba, prin memorandum, lista proiectelor de investiţii publice semnificative ce urmează a se finanţa anul viitor din fonduri publice.
Argumentele finanțiștilor în privința prioritizării investițiilor publice țin de "îmbunătățirea planificării bugetare și prioritizarea proiectelor de investiții publice semnificative, pentru a spori absorbția fondurilor UE, în vederea creării spațiului fiscal și a sustinerii creșterii economice".
Mai buna prioritizare a proiectelor de investiții publice semnificative, mutând finanțarea de la resursele naționale către sursele UE, va contribui la îmbunătățirea deficitului fiscal.
În nota de fundamentare a proiectului se precizează că în cadrul Ministerului Finanţelor Publice s-a înfiinţat Unitatea de Evaluare a Investiţiilor Publice, care va contribui la întărirea controlului calităţii în procesele de elaborare, prioritizare, evaluare şi gestionare a proiectelor noi de investiţii publice.
Totodată, în cadrul negocierilor purtate de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană în cursul lunii iulie 2013 în contextul semnării unui potenţial nou aranjament stand-by de tip preventiv, unul din angajamentele asumate îl constituie aprobarea prin ordonanţă de Guvern, până la mijlocul lunii septembrie 2013, a unor criterii de prioritizare a proiectelor de investiţii publice semnificative (acţiune prealabilă).
Ştirile orei
venituri in plus cu taxe in plus?