Finlanda, Lituania – turneul continuă
După vizitele din Italia, Austria, Franța, Germania sau Asia de Sud-Est, Victor Ponta își continuă în aceste zile turneul prin marile capitale ale lumii. Astfel, după ce la sfârșitul săptămânii trecute a întreprins o vizită în Turcia, premierul este de această dată oaspetele Lituaniei și al Finalandei.
La fel ca și până acum, unul dintre subiectele principale de pe agenda întâlnirilor premierului rămâne dezvoltarea dimensiunii economice a relațiilor bilaterale. În Turcia spre exemplu, discuțiile s-au axat pe găsirea mijloacelor pentru creșterea valorii schimburilor comerciale şi a investițiilor turcești în România. În acest sens, în cadrul întâlnirilor cu înalții oficiali ai statului turc, au fost abordate posibilitățile de a echilibra balanța comercială, inclusiv prin ridicarea embargoului impus de autoritățile de la Ankara asupra importului de oi din țara noastră. De asemenea, s-a discutat despre construcţia unui cablu submarin de alimentare cu energie electrică între Istanbul şi Constanţa, prin intermediul căruia România ar putea să exporte excedentul de energie către Turcia. În sfârșit, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Ankara cu investitorii turci, premierul a prezentat condițiile în care aceștia pot beneficia de ajutor din partea statului pentru a-și dezvolta afacerile în România.
La fel cum s-a întâmplat în Turcia, dezvoltarea relațiilor economice se află la loc de cinste și pe agenda vizitelor din Finlanda și Lituania. Astfel, în Finlanda, premierul va fi oaspetele unui Forum economic, în timp ce în Lituania urmează să aibă o întâlnire cu oamenii de afaceri.
Vizita pe care premierul o întreprinde în cele două țări are însă și o importantă miză politică. În contextul în care Lituania deţine în prezent Preşedinţia Uniunii Europene, iar Finlanda va face parte din ţările alături de care România va asigura Preşedinţia UE în 2019, dialogul bilateral reprezintă un instrument absolut necesar în perspectiva redimensionării poziției pe care țara noastră o are în plan european.
Coordonarea poziției României cu cele două state asupra dosarelor sensibile de politică europeană poate reprezenta în acest sens un mijloc util în vederea creșterii greutății pe care țara noastră o are în luarea unor decizii de importanță majoră pentru viitorul UE. Printre acestea se numără combaterea şomajului în rândul tinerilor, agenda digitală, inovarea şi cercetarea, competitivitatea, summit-ul de la Vilnius privind Parteneriatul Estic sau relaţia transatlantică. Totodată, sprijinul Finalndei și al Lituaniei se poate dovedi hotărâtor în perspectiva soluționării pozitive a dosarului de aderare al României la Spațiul Schengen.
În sfârșit, merită remarcat faptul că pe agenda premierului din Finlanda se află și participarea, alături de ministrul de resort Mihnea Costoiu, la o conferință pe educație organizată de către universitatea Aalto. Victor Ponta aplică astfel cu consecvență modelul deja brevetat pe parcursul vizitelor în Polonia, Spania, sau China, de a se informa asupra domeniilor în care gazdele sale excelează și a încuraja preluarea în plan intern a modelor de succes ale acestora.