Firea acuză autorităţile că "distorsionează, mistifică şi cosmetizează realitatea" privind situaţia infectărilor cu COVID-19
Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea acuză că autorităţile "distorsionează, mistifică şi cosmetizează realitatea" în ceea ce priveşte situaţia infectărilor cu noul coronavirus şi că "în mod conştient, deliberat, premeditat autorităţile din sănătate ne-au ascuns adevărul".
"Este practic un autodenunţ public, este autodenunţul unei decizii criminale de a falsifica datele şi de a face teste puţine, ca să dea bine în comunicările oficiale", spune ea. Firea reclamă şi că proiectul iniţiat de ea privind testarea bucureştenilor a fost blocat. "Câţi bucureşteni ar fi putut evita infectarea şi îmbolnăvirea dacă guvernanţii nu ar fi blocat testarea?", adaugă Firea.
"«Testăm mai puţin decât ar fi cazul şi cu siguranţă raportăm mai puţine teste pozitive decât e cazul». Stupefiant, dar aceasta este poziţia oficială a Ministerului Sănătăţii, exprimată prin vocea secretarului de stat Andreea Moldovan, la opt luni de la momentul în care acelaşi minister (...) a blocat campania liniţiată de mine şi de colegii mei pentru testarea bucureştenilor", susţine Firea, într-o înregistrare video postată pe Facebook.
Firea afirmă că, de fapt, Ministerul Sănătăţii spune că nu se fac suficiente teste pentru a combate pandemia.
"Adică exact ce spuneam atât eu, cât şi echipa mea atunci când ei au blocat testarea şi proiectul pe care l-am anunţat sub titulatura: Testăm pentru bucureşteni. Şi ne mai spune un lucru deosebit de grav: în mod conştient, deliberat, premeditat autorităţile din sănătate ne-au ascuns adevărul", adaugă ea.
Firea acuză autorităţile că "distorsionează, mistifică şi cosmetizează realitatea, ca să dea bine cu declaraţiile oficiale".
"Ne spun toţi aceşti oficiali, şi preşedinte, şi premier, şi ministru, că scade rata de infectare, că vezi Doamne ei au gestionat bine pandemia, dar se vede lucru că nu este aşa. Este practic un autodenunţ public, este autodenunţul unei decizii criminale de a falsifica datele şi de a face teste puţine, ca să dea bine în comunicările oficiale. Câţi bucureşteni ar fi putut evita infectarea şi îmbolnăvirea dacă guvernanţii nu ar fi blocat testarea? Şi mai ales câţi oameni dintre cei care au decedat ar fi fost salvaţi, dacă prin testarea de la Bucureşti am fi evitat supraaglomerarea secţiilor ATI", continuă Firea.
Ea susţine că "autodenunţul" de la Ministerul Sănătăţii trebuie urmat "în mod obligatoriu" de "demisii şi anchete de sus până jos, începând de la ministru şi de la secretarii până la şefii din DSP-uri şi toţi ceilalţi care au blocat testarea şi au fost părtaşi la această minciună criminală".
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat că autorităţile îşi propun în perioada următoarea creşterea capacităţii de testare, precizând că sunt raportate mai puţine cazuri decât este cazul. Moldovan a menţionat că dacă şcolile vor începe, elevii cu simptome vor fi testaţi cu teste antigen rapide.
Andreea Moldovan a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, dacă vor fi făcute mai multe teste, atunci poate fi evaluată mai bine activitatea epidemiologică în ţară.
“Am realizat cu toţii că ne testăm poate mai puţin decât ar fi cazul, dar cu siguranţă raportăm mai puţin decât e cazul în ceea ce priveşte testele pe care le avem pozitive, astfel încât un focus principal acum este pe creşterea capacităţii de testare. Având un număr mai mare de teste facute cu siguranţă vom putea să recurgem mai uşor la indicii de evaluare a activităţii epidemiologice în ţară, a circulaţie virusului şi a impactului pe care virusul îl are asupra populaţiei astfel încât ştiind foarte bine pe ce teren stăm vom putea să şi interpretăm mai bine ceea ce se întâmplă în ţară”, a declarat Andreea Moldovan.
Ea a precizat că vor fi modificaţi indicii de raportare.
“Alături de colegii din Institutul Naţional de Sănătate Publică, alături de medici epidemiologi, alături de medici de boli infecţioase şi de alţi medici antrenaţi în lupta anti-Covid, am discutat în ultimele zile foarte ferm vizavi de modificarea unor indici de raportare care să ne arate fiabil stadiul în care suntem, să ne arate fiabil acum, să ne arată fiabil în dinamică şi să ne poată da o valoare predictivă asupra ceea ce se întâmplă astfel încât vom supune dezbaterii celorlalte foruri cu care colaborăm în această luptă aceşti noi indicatori pe care sperăm cât de repede să îi putem prezenta.În acelaşi timp, în paralel cu modificarea acestor parametri de raportare dorim şi suntem conştienţi că este absolut important şi esenţial pot să spun să creştem capacitatea de testare pentru că avem nevoie de mai multe teste făcută astfel încât să ştim incidenţa reală”, a explicat Andreea Moldovan.
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x