Firma nr.1 pentru spitalele din România, în dosarul Oncologia. ”Congres științific” în Marele Canion
Procurorii DNA care investighează cazul ”Oncologia: rețete umflate pentru cancer” susțin că medicii oncologi au acționat pentru creșterea vânzărilor unor medicamente cu valoare ridicată. Produsele respective ar fi Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex și Tarceva, folosite în cadrul Programelor Naționale de Oncologie și de Terapie a Insuficienței Hepatice, potrivit gandul.info, care citează surse judiciare.
Medicii ar fi majorat artificial numărul bolnavilor incluși în schemele terapeutice care foloseau acele produse. În schimb, ar fi primit sponsorizări pentru participarea la congrese și remunerații pentru realizarea unor ”așa-zise studii clinice”, după cum au afirmat procurorii.
Firmele farmaceutice implicate, scrie gandul.info, ar fi cerut operatorului de turism ca pe facturile emise să fie trecută ca destinație doar locația unor congrese științifice, desi, în realitate, deplasările s-au efectuat în orașe turistice.
Bilete la spectacole în Paris, vizită științifică la Vegas și Marele Canion
Astfel, în acte a fost trecută o deplasare în Canada, la un congress din Ottawa, dar vizita a avut loc la Paris, cu o lună înainte. La deplasarea în Paris ar fi participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion şi bilete de spectacol. Pentru "congresul" de la San Diego, care ar fi avut ca temă reumatologia, participanţii sponsorizaţi ar fi fost cazaţi iniţial în San Diego, pentru câteva zile, ulterior fiind transferaţi în Las Vegas, unde au fost cazaţi la hotelul Bellagio, tot timp de câteva zile. În timpul petrecut în Las Vegas a fost făcută o excursie la Grand Canyon, iar evenimente cu conţinut ştiinţific în Las Vegas nu ar fi existat, conform datelor anchetatorilor, scrie gandul.info.
Firma cu cele mai mari vânzări în spitalele din România ar fi implicată în dosar
Potrivit zf.ro, cele două firme farmaceutice producătoare ale medicamentelor ar fi gigantul anglo-suedez AstraZeneca, producătorul Zoladex, și La Roche, din Elveția, care produce Avastin, Herceptin, Interferon și Tarceva.
Compania La Roche este din 2013 liderul pieței farmaceutice din România. Elvețienii vând produse de ultimă generație, foarte scumpe, pentru spitale sau pentru programele naționale de sănătate (anemie, boli cardiovasculare, ale sistemului nervos central, dermatologie, boli infecţioase, cancer, transplant, virologie). Medicamentul La Roche pentru anemia severă din bolile oncologice este pe primul loc în topul cheltuielilor efectuate pentru medicamente de sistemul sanitar românesc.
Filosofia La Roche: cu managerul local economisești timp în creerea rețelei
Compania s-a despărțit în ianuarie de managerul general, Dan Zamonea, care a condus aproape 15 ani firma, fiind cel mai longeviv manager din industrie. Ulterior, zamonea a contestat în instanță renunțarea la serviciile sale.
"Filosofia Roche e un pic diferită faţă de alte companii. Preferăm să avem manageri din ţara de origine. Avantajul e faptul că înţelegi mai uşor limba, cultura, mediul economic şi cel social, poţi stabili contacte mult mai uşor, economiseşti timp în crearea unei reţele de parteneri, furnizori sau companii din piaţă şi oferi stabilitate", spunea Dan Zamonea în zilele în care nu se întrevedea despărțirea de firmă, potrivit BussinesMagazin.
La Roche nu face parte din asociația producătorilor internaționali de medicamente din România. ARPIM reunește companii multinaționale implicate în cercetarea și dezvoltarea de produse farmaceutice, având un cod etic extrem de dur, auto-asumat de