Firmele cu acțiuni la purtător, interzise prin lege? Test pentru PSD în Senat

| 07 mai, 10:39

Test pentru susținerea lui Liviu Dragnea la Senat. Pe ordinea de zi se află o inițiativă legislativă a USR care propune interzicerea firmelor cu acțiuni la purtător, după mega-scandalul Tel Drum.

Firma Tel Drum a fost asociată întotdeauna cu liderul PSD, deși Liviu Dragnea a negat acest lucru. Asocierea a fost posibilă din cauza suspiciunii că acțiunile la purtător de la Tel Drum ar fi ajuns în alte mâini decât cele la vedere.

Subiectul acțiunilor la purtător a explodat după mega-scandalul Tel Drum Întrebat anul trecut despre acest subiect, Liviu Dragnea spunea, ironic, că este de acord cu interzicerea societăților care au acțiuni la purtător.

Societatea Tel Drum a înscris anul trecut la Registrul Comerţului numele acţionarilor săi, în conditiile în care până recent firma era deţinută prin acţiuni la purtător. Asta în condiţiile în care procurorii DNA au deschis o anchetă din care ar fi reieşit că Liviu Dragnea ar fi în spatele firmei.

Potrivit noilor date de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), acţionarii Tel Drum sunt Petre Pitiş, cu 54%, Dobrescu Liviu Lucian, cu 44% şi încă trei persoane, care deţin cate 0,665%: Neda Florea, Panaitov Marilena şi Costache Mirela.

Raportul comisiei juridice din Senat asupra proiectului legislativ este unul negativ, transmite Realitatea TV, ceea ce oferă indicii cu privire la modul în care se va face votul în plenul Senatului.

Legea inițiată de USR ar interzice emiterea de noi acțiuni la purtător sau operarea în cazul celor deja existente, până când acțiunile nu vor ieși la vedere.

În proiectul depus la Senat se arată că există aproximativ 400 de astfel de firme cu acțiuni la purtător în România și majoritatea fac îndeosebi afaceri cu statul. Mai multe state au interzis sau limitat acest tip de firme: Cehia, Marea Britanie sau Malta.

Scandalul Tel Drum. Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, un apropiat a lui Dragnea, nu este însă de acord cu proiectul opoziției, care limitează accesul unor astfel de firme la banii statului.

"Actiunile la purtator, atat cat cunosc eu, sau notiunea de actiuni la purtator a fost introdusa prin Legea 31 inca din anul 1990. Si in practica europeana si mondiala exista notiunea de actiuni la purtator. Eu, cu titlu personal, socotesc ca ele pot fi mentinute, pentru ca este datoria reglementatorului de piata pe zona valorilor mobiliare sa poata sa reglementeze in mod corespunzator circuitul unor astfel de actiuni", a explicat secretarul general al PSD.

La începutul lunii februarie, Senatul a respins o propunerea legislativă pentru modificarea Legii 98/2016 privind achiziţiile publice, prin care se interzicea firmelor cu acţiuni la purtător să participe la licitaţiile publice.

Proiectul de lege, iniţiat de parlamentari USR, prevedea "interzicerea achiziţiei directe de produse sau servicii de la operatorii economici emitenţi de acţiuni la purtător sau de alte titluri de participare la purtător".

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ