Florea: Evaluarea lui Nicolăescu ar fi băgat ţara în carantină
Prim-vicepreşedintele PDL Dorin Florea îi recomandă ministrului Sănătăţii "să lase senzaţionalul" şi să facă un program de analize medicale pentru populaţie pentru 4-5 ani, întrucât că rezultatele programului anterior "ar fi băgat România în carantină pentru vreo 100 de ani".
Florea, care este medic, a declarat azi într-o conferinţă de presă, că a avut dreptate când i-a spus ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în urmă cu câţiva ani, când a deţinut acelaşi portofoliu, "că programul de sănătate cu analizele pentru toată lumea va fi un eşec de proporţii".
El a adăugat că îi cere şi acum să facă un program de analize medicale pentru populaţie eşalonat pe patru-cinci ani şi să se preocupe de urgenţă de reformarea sistemului.
"Îi spun şi acum: să lase senzaţionalul deoparte şi să treacă de urgenţă la reformarea sistemului. Pentru că de-asta se nasc atâtea drame şi chiar ticăloşii. Şi îl invit la o discuţie corectă pe această temă - introducerea cardului de sănătate, informatizarea sistemului, normarea spitalelor, ierarhizarea lor. Pentru că suntem interesaţi ca acest spital al nostru să rămână în categoria şi peisajul din România alături de încă cinci sau şase, nu ştiu câte vor decide, spitale teritoriale. Şi cu analizele s-o lase mai domol", a spus Florea.
El a adăugat că i se pare "deplasat" să fie prezentate acum rezultatele programului din urmă cu câţiva ani şi că aprecierea stării de sănătate a populaţiei a fost un eşec de proporţii. "Unul din patru bolnavi era diabetic, doi din trei erau arteriosclerotici... deci era prăpăd. Dacă ieşeam în străinătate cu chestia asta, cred că ne izolau şi ne băgau în carantină pentru vreo sută de ani! Fiind un popor bolnav, din toate punctele de vedere. Ca să nu mai apară această ticăloşie pe bani mari, îi spun şi domnului prim-ministru să fie atent la acest lucru", a declarat Florea.
Florea a mai spus că numai în Târgu Mureş programul de analize din urmă cu câţiva ani a dus la creşterea masivă a numărului de laboratoare - de la şase la 28, majoritatea închizându-se apoi. El i-a recomandat lui Nicolăescu să folosească medicii de familie în programul de analize, apreciind că acesta ar trebui implementat în patru-cinci ani.
"Medicii de familie să-şi viziteze toţi bolnavii şi, în acelaşi timp, să-şi reactualizeze listele pentru care îşi iau salariile. Iar ţintit, cunoscând bolnavul, antecedentele, cunoscând toate lucrurile care trebuie cunoscute de medic, să-l îndrume să-şi facă analizele, într-o perioadă de cinci ani. Dar educat, în cunoştinţă de cauză şi alese laboratoarele într-adevăr, ca să nu mai dea astfel de bazaconii", a arătat Florea.
Săptămâna trecută, Nicolăescu a prezentat rezultatele programului din 2007-2008 de evaluare a sănătăţii populaţiei, arătând că principalele patologii cu care se confruntă românii sunt hipertensiunea, hepatitele şi diabetul, 20% dintre cei evaluaţi aflând astfel că au o boală nouă.