Coldea, despre protocoalele SRI - Parchet: Este o practică internațională, inclusiv la nivelul NATO și UE
Fostul prim-adjunct al SRI. Florian Coldea, a declarat joi, după ce a fost audiat în Comisia pentru controlul SRI, că protocoalele de cooperare dintre serviciul secret și Parchetul general reprezinta "o practică internațională".
Florian Coldea a adăugat că "Nu se poate coopera interinstituțional fără să existe un protocol, mai ales cu serviciile de informații." Florian Coldea a subliniat că protocoalele "aveau un caracter tehnic, pentru a asigura practica unitară în cadrul serviciilor" și că "Nu am cunoștință ca ofițeri SRI să fi efectuat un singur act de urmărire penală într-un dosar. Acestea sunt povești izvorâte dintr-o realitate paralelă."
„Am reiterat faptul că problematica cooperării în baza unor protocoale este o practică internațională, inclusiv la nivelul NATO și UE. Nu există altă practică în lume”, a spus acesta, într-o conferință de presă, la finalul audierii.
Florian Coldea mai spune că SRI nu are în prezent protocoale și că "este aproape în imposibilitatea de a lucra de spionaj și trădare": "Astăzi nu avem protocoale. Cum acționăm pentru a contracara vulnerabilități, inclusiv amenințarea teroristă? Riscăm să vulnerabilizăm nu doar securitatea națională a României, ci și securitatea unor aliați de-ai noștri."
"Să facem o procedură transparentă foarte clară, pentru a ști și spionii și trădătorii să se adapteze", a adăugat el, ironic.
Fostul prim-adjunct al SRI a precizat că, la audierea de joi, a "prezentat detaliat felul în care am acționat și în toate împrejurările".
Florian Coldea acuză faptul că "Subiecte care inițial au fost lansate în spațiul public s-au transformat în fake stories și încearcp să ia locul realității."
El a subliniat că "SRI și-a făcut treaba cu deplin respect pentru domnia legii, în cooperare cu alte instituții interne și internaționale, iar cetățenii României au fost bine protejați."
Florian Coldea a încheiat spunând că "Un personaj biblic, al cărui nume nu vreau să îl dau, în urmă cu două mii de ani a trădat pentru 50 de arginți. Ce folos că a regretat după, răul nu a mai putut fi reparat. Poate ar fi bine cu toții să reflectăm la acest episod biblic și la astfel de personaje."
-----
După o discuție informală, premergătoare cu președintele comisiei parlamentare, Florian Coldea a intrat la audieri, a transmis Marius Vulpe de la Palatul Parlamentului pentru Ediție specială.
Această a doua rundă de audieri ar putea să se desfășoare pe tipicul celei de acum 3 săptămâni. Opt ore a durat atunci ședința, în cadrul căreia Coldea a susținut că a răspuns proactiv tuturor întrebărilor și curiozităților membrilor comisiei.
Florian Coldea a anunțat la prima audiere că își rezervă dreptul de a veni cu noi detalii despre mai multe probleme ridicate în spațiul public în ultima perioadă - de la relația sa și a serviciului cu diferite instituții în baza unor protocoale de colaborare, până la relațiile mai puțin instituționale cu diverși politicieni.
Data trecută, Coldea a evitat să dea detalii cu privire la circumstanțele așa-numitei "vizite" în sufrageria fostului ministru Gabriel Oprea. În schimb, a dat detalii despre protocolul semnat și parafat cu ANI.