Florin Cîţu: Nu am văzut o susţinere a guvernelor anterioare pentru piaţa de capital. Cred că e rea-voinţă
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, luni, că includerea României în indicele bursier FTSE Russell este echivalentul intrării ţării noastre în Uniunea Europeană, ceea ce va aduce noi oportunităţi de finanţare şi accesul la miliarde de euro.
"Intrarea pieţei de capital autohtone în indicele FTSE Russell este echivalentul intrării României în Uniunea Europeană. Dintr-o dată piaţa de capitală din România este la un click distanţă de miliarde de euro care vor să fie investiţi. Companiile din România poate să se finanţeze mult mai uşor. (...) Arată o schimbare de paradigmă, arată că anteprenorii din România se schimbă, care se uită la forme de finanţare diferită, nu doar prin sistemul bancar - care este o finanţare sănătoasă -, dar diversificarea este ceea ce ajută dezvoltarea. Şi noi, Ministerul de Finanţe, am folosit piaţa de capital prin programul Fidelis cu succes şi chiar o premieră pentru că au fost emise şi titluri de stat în euro pentru a diversifica formele de finanţare. Şi o să continuăm acest proces. Urmează şi indicele MSCI, sper cât mai curând, pentru a avea acces la investitorii de pe cea mai mare piaţă de capital din lume", a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, luni, în cadrul evenimentului “România emergentă”, organizat de Bursa de Valori Bucuresti.
Citeşte şi Ministrul Finanţelor: Românii nu au simţit că sunt probleme când economia a fost închisă
Ministrul a lansat şi un atac la adresa parlamentarilor PSD care au elaborat un proiect de lege ce prevede interzicerea "pentru o perioadă de doi ani a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută".
"Nu am văzut o susţinere a guvernelor anterioare pentru piaţa de capital, nu o vedem nici astăzi din partea majorităţii parlamentare socialiste, care, din contră, a trecut acea lege prin care interzice listarea pe piaţa de capital. Listarea pe piaţa de capital înseamnă investiţii, nu înseamnă că ne vindem ţara, aşa se finanţează companiile, ori prin împrumuturi, ori prin listare. Nu cred că e prostie, cred că e rea-voinţă. În momentul în care vomn avea majoritate în Parlament vom întoarce această lege pentru că este important să avem mai multe forme de finanţare, cum este şi cea prin atragerea de investiţii de pe piaţa de capital, aşa cum s-a întâmplat şi în ţările dezvoltate", a mai explicat Florin Cîţu.
Ca o reasigurare pentru investitori în economia României, ministrul a subliniat că Guvernul Orban nu va permite creşterea punctului de pensie cu 40%, aşa cum au decis deputaţii PSD, deşi rectificarea bugetară adoptată de Executiv prevede o majorare de doar 14%.
"Trebuie să explic ce se întâmplă azi în Parlamentul României. Socialiştii readuc din nou în discuţie creşterea punctului de pensie cu 40%. Acest guvern nu va permite modificarea punctului de pensie în acest an, el va rămâne aşa cum am stabilit la rectificarea bugetară. Garantăm că vom gestiona finanţele publice cu responsabilitate si precauţie", a conchis ministrul Finantelor.