Florin Iordache, în vizită la Rahova: „Cine vrea să se ducă să se informeze, să filmeze, este deschis”
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a făcut, joi, o vizită la Penitenciarul Jilava, el precizând, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că vineri va merge şi la penitenciarele Rahova, Ploieşti şi Giurgiu.
"Scopul nu e de a căuta nereguli, principalul scop este să văd situaţia reală din penitenciare. M-a interesat în primul rând starea deţinuţilor, gradul de supraaglomerare, starea de sănătate, modul în care funcţionarii din penitenciar îşi fac datoria în ceea ce priveşte programul pe care deţinuţii îl au. Este un început, în perioada următoare mă voi duce şi în alte locuri. Vreau să ajung şi la Rahova, în Ploieşti, la Giurgiu, în cât mai multe locuri pentru o corectă informare asupra situaţiei din penitenciare, în funcţie de şedinţa de guvern. Vreau să trag o concluzie după ce văd mai multe locuri. Eu am mai fost de-a lungul activităţii parlamentare şi la Rahova şi la Jilava. Repet, nu m-am dus în control, m-am dus să văd situaţia reală, ce dorinţe au deţinuţii şi care e starea de fapt din penitenciare. Pentru o corectă informare, printr-o dispoziţie a directorului general, în toate penitenciarele cine vrea să se ducă să se informeze, să filmeze, este deschis", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Justiţiei, Florin Iordache.
Proiectele privind graţierea şi modificarea Codurilor penale nu vor fi retrase, ministrul Justiţiei urmând să propună luni modalitatea de promovare, care poate fi adoptarea prin OUG, trimiterea în Parlament sau angajarea răspunderii Guvernului, au menţionat joi pentru MEDIAFAX surse politice.
Sursele citate au precizat că Florin Iordache va decide modalitatea în care vor fi promovate cele două OUG luni seara, după consultările publice pe care le va avea pe această speţă.
Retragerea sau renunţarea la proiectele respective nu este însă în niciun fel luată în calcul. Variantele asupra cărora ministrul Justiţiei va decide luni sunt menţinerea OUG şi adoptarea în Guvern, trimiterea la Parlament ca iniţiative legislative sau angajarea răspunderii Guvernului asupra acestui pachet legislativ, au mai arătat sursele citate.
În data de 30 ianuarie 2017, între orele 10.00-12.00, Ministerul Justiţiei organizează o dezbatere cu privire la proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală; proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind graţierea unor pedepse. Dezbaterea este organizată în temeiul art.7 alin.(9) din Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, publicat pe site-ul instituţiei.
Plenul CSM a dat aviz negativ pentru proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor, decizia fiind luată în şedinţa de miercuri, cu majoritate de voturi.