Florin Iordache şi Bogdan Olteanu, audiaţi ca martori în dosarul lui Vlasov
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, şi fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu au fost audiaţi, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), este judecat pentru dare de mită.
Primul care a dat declaraţii în sala de judecată a fost Bogdan Olteanu, care a refuzat să depună jurământ pe Biblie.
La majoritatea întrebărilor puse de judecători, Bogdan Olteanu a fost destul de evaziv, susţinând că nu îşi aduce aminte, dar a recunoscut că a susţinut în anul 2005 propunerea legislativă de trecere a Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ.
"În anul 2005, am susţinut propunerea legislativă privitoare la trecerea Registrului Comerţului la Camera de Comerţ şi Industrie a României. Această decizie s-a bazat pe programul politic al Alianţei DA, care cuprindea această promisiune. Proiectul a fost votat de Parlament, dar respins de CCR. Am discutat cu Vlasov. Nu am participat la procesul de elaborare a acestui proiect", a spus Bogdan Olteanu.
La rândul său, Florin Iordache a declarat că îl cunoaşte pe Mihail Vlasov de 8 sau 9 ani, fiind la un moment dat colegi în Comisia juridică din Camera Deputaţilor, însă a negat faptul că ar fi fost susţinut de acesta pentru a deveni arbitru la CCIR.
El a confirmat faptul că proiectul de trecere a Registrului Comerţului în subordinea Camerei de Comerţ a fost susţinut de Alina Gorghiu, Aurel Vainer şi Marko Attila.
De asemenea, Florin Iordache a spus că nu el a elaborat proiectul de lege, însă era important să intre în dezbatere parlamentară, chiar dacă nu avea avize favorabile din parte Consiliului Legislativ şi Ministerului Justiţiei.
"Nu am urmărit proiectul de lege în mod special. Poate a avut şi părţi bune (...) Nu m-am uitat la detalii, fiind un proiect destul de amplu. Avea zeci de articole, asta nu însemna că ne uităm la orice detaliu din proiect", a adăugat Florin Iordache la ieşire din sediul instanţei.
În aprilie 2016, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Mihail Vlasov, fost preşedinte al CCIR, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
În prezent, Mihail Vlasov se află în detenţie, el fiind condamnat definitiv într-un alt dosar, în iunie 2015, la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.
El este acuzat de DNA că i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi încercat să influenţeze mai mulţi parlamentari - Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer - în vederea semnării şi susţinerii proiectului de lege.
Procurorii susţin că solicitarea a fost formulată de Vlasov în contextul demersurilor acestuia de a influenţa adoptarea unui act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrul Comerţului. În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului Mircea Grosaru că îl va numi în funcţia de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR.
Potrivit procurorilor, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influenţarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării şi susţinerii respectivei iniţiative legislative. În special, influenţa s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional (Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerţ ori camerelor teritoriale (Andras Edler).