UPDATE. România are un nou acord stand-by cu FMI, pe o perioadă de doi ani, în valoare de 4 mld E
Şeful Misiunii FMI, Andrea Schaechter, a precizat într-o conferinţă de presă că asistenţa financiară va fi acordată în mod egal de FMI şi CE.
Autorităţile române şi misiunea Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene au ajuns la un acord la nivel tehnic în privinţa noului program de tip preventiv. Acordul va fi pe o perioadă de 24 luni şi va avea o valoare de 4 miliarde de euro, asistenţă financiară acordată în mod egal de FMI şi CE, a declarat miercuri, la BNR, şeful Misiunii FMI, Andrea Schaechter.
Noul acord stand-by de tip preventiv trebuie aprobat de board-ul FMI la reuniunea din toamna acestui an.
"Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au purtat discuţii cu autorităţile române, care au solicitat ca programul lor economic să fie susţinut de un acord stand-by pe 24 de luni cu FMI şi o asistenţă financiară în cadrul balanţei de plăţi de la Uniunea Europeană. La nivel tehnic misiunea a ajuns la un acord cu autorităţile asupra principalelor elemente ale programului economic. Autorităţile îşi propun să trateze acest acord ca unul preventiv. Au sugerat că nu vor să tragă din aceste resurse financiare şi accesul propus ar fi, în total, în sumă de 4 miliarde euro", a arătat Andrea Schaechter, citată de Agerpres.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a organizat astăzi o conferinţă de presă ca urmare a finalizării discuţiilor privind un nou acord cu România, anunţă Agerpres.
La eveniment au participat Andrea Schaechter, negociatorul-şef pentru România al FMI, şi Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria.
Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat recent că Fondul Monetar Internaţional are un parteneriat de durată cu România, iar reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale vor fi încântaţi să continue discuţiile cu autorităţile de la Bucureşti pentru a ajuta la stabilizarea cadrului macroeconomic.
Boardul Fondului Monetar Internaţional a anunţat la finele lunii iunie încheierea cu succes a acordului României cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatând îndeplinirea tuturor ţintelor importante, a acţiunilor prealabile şi remarcând progresele în direcţia stabilităţii macroeconomice şi pe calea reformelor structurale.