Fondul Proprietatea a vândut 1,11% din acțiunile OMV Petrom
Fondul Proprietatea a vândut 1,11% din acţiunile OMV Petrom cu 246,66 milioane lei, potrivit unei raportări a FP transmise Bursei de Valori Bucureşti.
”Numărul final al acţiunilor ordinare oferite este de 632.482.000, acţiunile plasate, iar preţul pe acţiune este de 0,39 lei/acţiune” precizează Fondul Proprietatea (FP).
În urmă cu două zile, Fondul a anunţat că vrea să vândă un pachet de 1,77% din acţiunile OMV Petrom (un miliard de acţiuni), respectiv 8,78% din participaţia sa la Petrom, şi că nu exclude să crească volumul de titluri în funcţie de condiţiile pieţei.
Preţul la care FP a vândut acţiunile Petrom în cadrul unui plasament privat accelerat (accelerated book building) este cu 6% sub preţul de închidere din sesiunea bursieră de joi, de 0,415 lei/acţiune.
Banii încasaţi pentru pachetul de acţiuni Petrom vor fi utilizaţi pentru răscumpărarea de acţiuni proprii. Fondul are în derulare un program prin care vizează achiziţia a cel mult 8% din propriile titluri.
Vânzarea pachetului de 1,11% din acţiunile OMV Petrom a fost intermediată de consorţiul JP Morgan Securities (coordonator global), Wood&Company Financial Services şi Raiffeisen Capital&Investment. Potrivit unui comunicat al FP, aceasta este cea mai mare tranzacţie de tip plasament privat accelerat din România şi din Europa de Sud-Est.
”Motivaţia principală a Fondului Proprietatea în derularea acestei tranzacţii a fost crearea unui eveniment de lichiditate pentru acţiunile Petrom, având ca rezultat volume mai mari de tranzacţionare în urma plasamentului şi, posibil, un preţ mai mare al acţiunilor companiei. Lichidităţile obţinute în urma tranzacţiei pot fi folosite pentru răscumpărări de acţiuni şi alte operaţiuni de creştere a valorii pentru acţionari. Majoritatea cererilor au venit din partea investitorilor instituţionali, au fost înregistrate 46 de ordine, 63% din partea unor investitori care nu sunt actuali acţionari ai Petrom. Valoarea tranzacţiei reprezintă 256 de zile de tranzacţionare a acţiunilor Petrom şi 14,8% din free-float-ul dinainte de tranzacţie (numărul deţinerilor lichide in Petrom înainte de tranzacţie)”, se arată în comunicat.
Preţul a inclus un discount de 12,2% faţă de ultimul preţ de închidere dinaintea lansarii plasamentului, similar cu nivelurile obţinute pentru tranzacţii comparabile în regiune.
”Considerăm că plasamentul OMV Petrom a fost un succes, având în vedere că este cel mai mare plasament privat realizat vreodată pe piaţa din România şi că a atras noi investitori şi lichiditate pentru actiunile Petrom, care rămâne o deţinere importantă a Fondului. Piaţa locală de capital are nevoie de tranzacţii mari pentru a putea să se dezvolte în continuare şi ar trebui reţinut că, din păcate, am avut parte de doar două plasamente secundare de când am preluat mandatul Fondului, în 2010”, a spus managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.
Petrom este cea mai mare companie din România şi este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român deţine 20,64% din titluri. Printre acţionari se numără şi Fondul Proprietatea (20,11% înaintea plasării pachetului de 1,11%) şi BERD (2,03%).
În iulie 2011, statul a încercat să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom, însă operaţiunea a eşuat, investitorii considerând că preţul cerut este mare. Oferta de vânzare de acţiuni Petrom de către stat a vizat preţuri cuprinse între 0,3708 lei/titlu şi 0,46 lei/titlu.
OMV Petrom a înregistrat un profit de 1,332 miliarde lei, în primul trimestru al anului 2013, în creştere cu aproape 26% comparativ cu ultimul trimestru din anul 2012, potrivit raportărilor transmise Bursei de Valori Bucureşti.
Profitul net înregistrat în primul trimestru din 2013 este în uşoară scădere faţă de cel raportat în aceeaşi perioadă a anului 2012, când acesta s-a ridicat la 1,385 miliarde lei.
Profitul net CCA atribuibil acţionarilor, excluzând elementele speciale, a crescut cu 5%, în primele trei luni ale anului 2013, la 1,328 miliarde lei, comparativ cu primul trimestru din anul 2012.