Fosta șefă antimafia, sentință în două dosare
Mai multe dosare grele sunt în fața unei decizii definitive, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Fosta șefă antimafia, Alina Bica, ar putea primi sentința în două procese.
Judecătorii anunță verdictul final în două dosare, în care protagonistă este Alina Bica, fosta şefă a DIICOT. În ambele, Bica a primit pedepse la închisoare cu executare, în primă instanţă.
Alina Bica așteaptă sentinţele în Costa Rica, unde s-a refugiat alături de Elena Udrea. Recent, Nicoleta Tender, soția controversatului om de afaceri Ovidiu Tender, a spus că Bica nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci a ajuns în Panama.
Completul de 5 judecători de la Înaltă Curte ar putea pronunța astăzi decizia definitivă în dosarele în care este judecată că i-ar fi favorizat pe milionarii Horia Simu-într-o speță și Adriean Videanu și Ovidiu Tender-în celălalt dosar.
Bica a fost condamnată în ambele dosare în fază de fond, la trei ani și 6 luni de închisoare și la 4 ani de închisoare.
Într-un al treilea dosar, în care este implicată Alina Bica, privind despăgubirea frauduloasă a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), Înalta Curte ar putea pronunța sentința, în faza de fond a procesului, pe 29 iunie.
Tot marți 26 iunie, ICCJ ar putea pronunța decizia definitivă pentru fostul ministru al Economiei Constantin Niță.
În primă instanță, Niță a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Procurorii DNA îl acuză de trafic de influență.
La ultimul termen de judecata, procurorul DNA a cerut majorarea acestei pedepse si a solicitat o condamnare de 5 ani de inchisoare. În ultimul cuvânt, Niță a spus că este nevinovat și a cerut achitarea.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2013, Constantin Nita, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri, denunțător în cauză, un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia cu Primăria Iași.