Fostul deputat Florin Popescu a fost condamnat definitiv la un an închisoare pentru conflict de interese
Fostul deputat Florin Aurelian Popescu a fost condamnat definitiv miercuri de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi fals în declaraţii.
În prezent, Florin Popescu se află în penitenciar, unde execută doi ani închisoare primiţi într-un alt dosar, în care este acuzat că a cerut de la un om de afaceri zeci de tone de pui grill pe care le-a distribuit în scop electoral la alegerile locale din 2012.
Iniţial, în octombrie 2015, Florin Popescu a fost achitat de judecători pentru conflict de interese şi fals în declaraţii, însă un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a admis miercuri apelul DNA şi l-a condamnat pe fostul deputat la un an închisoare cu executare.
Florin Popescu a fost trimis în judecată pe 19 iunie 2014 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese (8 acte materiale) şi fals în declaraţii (8 acte materiale).
Procurorii susţineau că, în perioada august 2008 - noiembrie 2010, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu a semnat 7 acte adiţionale la un contract de lucrări încheiat între CJ şi societatea comercială Procor SA, la care acesta, împreună cu tatăl şi fratele său, a deţinut calitatea de acţionar până la data de 14 iulie 2008, precum şi un contract de lucrări, încheiat cu aceeaşi societate comercială, realizând, în mod indirect, un folos material atât pentru sine, cât şi pentru rudele sale.
De asemenea, Popescu ar fi asigurat disponibil bănesc pentru SC Procor SA, necesar, între altele, pentru achitarea drepturilor salariale pentru tatăl său (perioada august 2008 - iunie 2009), în sumă de 10.383 lei, şi, respectiv, pentru fratele său (perioada august 2008 - mai 2010), de 3.537 lei.
Totodată, el ar fi asigurat achitarea chiriei datorate societăţii comerciale Bianca Trading SA (la care familia deputatului era acţionar majoritar), în sumă de 44.859 lei/lună, şi, pe de altă parte, a asigurat solvabilitatea SC Procor SA în vederea achitării creditului contractat de această societate de la o bancă şi garantat de Bianca Trading SA, între altele, cu un bilet la ordin emis de companie şi avalizat de tatăl său.
În perioada în care a îndeplinit funcţia de preşedinte al CJ Dâmboviţa, Florin Popescu a participat la Adunările Generale ale Acţionarilor în cazul a trei dintre societăţile comerciale la care avea calitatea de acţionar, în cadrul cărora s-au luat hotărâri cu privire la o altă firmă cu care primele trei societăţi derulau relaţii comerciale.
Procurorii îl mai acuzau pe Florin Popescu de faptul că a făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu ocazia depunerii declaraţiilor de avere, în calitate de preşedinte al CJ Dâmboviţa, din datele de 25.06.2008, 15.07.2008, 10.06.2009, 21.10.2010, 25.05.2011, iar, în calitate de deputat - cu ocazia depunerii declaraţiilor de avere din 12.06.2007, 12.06.2008 şi 7.07.2008.
Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate.