Fostul director al Poştei Române, CONDAMNAT definitiv la 8 ani şi şase luni de închisoare

| 15 oct, 19:41

Acuzat de abuz în serviciu cu un prejudiciu de 6,5 milioane de euro și condamnat, definitiv, 8 ani şi şase luni de închisoare! Este vorba despre fostul director al Poştei Române, Mihai Toader. Deicizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti care i-a admis apelul faţă de decizia Tribunalului Bucureşti care dispusese o pedeapsă de 10 ani şi jumătate în cazul său.

În acelaşi dosar, Curtea de Apel a admis şi contestaţiile formulate de Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic al Companiei Naţionale Poşta Română, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică, şi Vasile Bărbuleţ, fost şef al Departamentului IT în CN Poşta Română, cărora li s-au redus de asemenea pedepsele, de la 10 ani şi şase luni, la 8 ani şi şase luni de închisoare.

Decizia instanţei este definitivă.

Cei patru inculpaţi au fost judecaţi pentru abuz în serviciu, după ce Poşta a cumpărat produse informatice de la o firmă din Cipru, la un preţ supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

Tribunalul Bucureşti a decis, în 9 februarie, să îi condamne la câte 10 ani şi jumătate de închisoare.

Conform aceleiaşi decizii, cei patru trebuie să achite Companiei Naţionale Poşta Română 6.583.000 de euro, cu dobânda legală aferentă de la data săvârşirii infracţiunii şi până la achitarea integrală a debitului, dispoziţia fiind menţinută de CAB.

În decembrie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu şi Vasile Bărbuleţ, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu, în calitate de directori, şi Bărbuleţ Vasile, în calitate de şef departament, "şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în contextul organizării şi derulării achiziţiei şi implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru".

Produsele au fost cumpărate la un preţ supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente şi fără îndeplinirea în totalitate a obligaţiilor contractuale de către furnizor, paguba produsă patrimoniului CN Poşta Română fiind estimată la 6.583.000 de euro, a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Cei patru inculpaţi ar fi contribuit astfel la obţinerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferenţa dintre preţul de achiziţie al produsului de la producătorul Computer Associates şi preţul de vânzare către Poşta Română, respectiv suma de 6.083.000 de euro.

"În mod concret, Bărbuleţ Vasile, Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil şi Toader Dan Mihai, cu intenţie, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziţie publică nelegală, sens în care au propus, respectiv au avizat şi aprobat achiziţia produselor software cu încălcarea prevederilor OUG nr. 34/2006, întrucât s-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, deşi nu erau întrunite condiţiile specifice acestei proceduri, iar pe piaţa IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care îndeplineau cerinţele CN Poşta Română SA şi, astfel, se impunea efectuarea achiziţiei prin licitaţie", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că, în realitate, nu a existat o negociere propriu-zisă cu reprezentanţii companiei furnizoare care să ducă la diminuarea considerabilă a preţului produselor achiziţionate, ci s-a urmărit doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal. Contractul avea în vedere achiziţionarea unei cantităţi de produse mult mai mari decât necesarul real al companiei.

În 29 iulie 2008, CN Poşta Română a încheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd, în valoare de 6.583.000 de euro, sumă ce urma să fie achitată în şase rate eşalonate, în perioada 1 iulie 2009 - 31 decembrie. Contractul a fost semnat de Dan Mihai Toader, în calitate de director general, şi de Emanoil Lepădatu, în calitate de director executiv economic.

Ulterior, în 5 decembrie 2008, Toader, Lepădatu şi Bărbuleţ au confirmat în scris că serviciile contractate au fost prestate şi acceptate.

"Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neîndeplinirea prevederilor contractuale în ceea ce priveşte implementarea serviciilor în termenul prevăzut în contract. Din probatoriu a reieşit că procesul de implementare a fost finalizat în perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizată de specialiştii Compartimentului IT din CN Poşta Română SA şi specialişti ai altei firme decât cea cu care a fost semnat contractul", au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au mai stabilit că achiziţia a fost făcută în condiţiile în care nu era inclusă în bugetul companiei pe anul 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobării referatului privind achiziţie.

Compania Naţională Poşta Română preciza că paguba suferită este de 6.583.000 de euro şi că se constituie parte civilă în această cauză.

Procurorii au dispus, pentru recuperarea prejudiciului, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile şi asupra sumelor de bani, în lei sau valută, existente în conturile bancare ale lui Toader, Lepădatu, Marinescu şi Bărbuleţ, până la concurenţa sumei de 6.583.000 de euro.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost condamnaţi definitiv în alte două dosare, în care au fost trimişi în judecată în octombrie 2009 şi în decembrie 2010.

În dosarul trimis instanţei în octombrie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au acuzat pe cei trei în legătură cu semnarea a şase poliţie de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate, prin care CNPR a fost păgubită cu peste patru milioane de euro. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 3 noiembrie 2014, pe Mihail Toader şi pe Emanoil Lepădatu la patru ani de închisoare cu executare, iar Andrei Marinescu a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.

În cel de-al doilea dosar, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost trimişi în judecată, alături de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, pentru fapte de abuz în serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme. În 24 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe Mihai Toader la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Andrei Marinescu la trei ani şi şase luni cu suspendare, în timp ce Emanoil Lepădatu a fost achitat. Zsolt Nagy a primit atunci o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare, iar Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ