Fostul director al Spitalului „Malaxa” Florin Secureanu contestă măsura arestării preventive. El a fost dus în faţa instanţei
Fostul director al Spitalului „Malaxa” Florin Secureanu a fost dus, vineri dimineaţa, la Curtea de Apel Bucureşti, unde se va judeca contestaţia sa la decizia instanţei de a-l aresta preventiv, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi delapidare.
Florin Secureanu a fost arestat pe 10 decembrie de judecătorii Tribunalul Bucureşti însă a făcut contestaţie şi le cere magistraţilor să fie cercetat în libertate. Potrivit DNA, în luna mai 2009, Secureanu ar fi pus la cale o schemă prin care sustrăgea banii din casieria spitalului. Totul s-ar fi făcut prin intermediul a două societăţi, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT şi prestatori de servicii de reparaţii şi mentenanţă calculatoare ai spitalului. Secureanu le-ar fi cerut subordonaţilor din cadrul serviciul financiar — contabil, serviciul achiziţii, să întocmească în fals documente justificative, facturi şi chitanţe. În realitate, cele două societăţi nu au avut niciodată contracte cu Malaxa, nu au prestat niciun serviciu şi nu au livrat niciun fel de bunuri instituţiei publice. Anchetatorii mai arată că s-au emis facturi pentru un număr de 1.075 de zile. Suma totală astfel delapidată a fost evaluată la 1.944.594 de lei, care reprezintă prejudiciul cauzat unităţii medicale.
Mai mulţi angajaţi de la Malaxa au povestit pentru tolo.ro că în spital se ţinea de fapt o contabilitate dublă: „directorul financiar ţine şi lucrurile în echilibru, ca să se menţină cît de cît activitatea, dar satisface şi extravaganţele financiare nemaivăzute ale lui Secureanu”. Publicaţia a dat şi o înregistrare în care Secureanu o ameninţa pe directoarea financiară a unităţii medicale, care nu mai voia să taie facturi false şi să întocmească contractele fictive: „Bă p*** proastă, dacă nu eram eu, nu erai aici, b***** p*** în creierii tăi. La fel şi la tine, idioato!”. Una din firmele implicate, care primea bani de la Malaxa este Rys Force Company, care „livrează” tonere şi consumabile. Societatea figurează ca radidată din iulie 2015. Totuşi, spitalul îi plătea aproape zilnic sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei. „Consumăm mai mult toner decît NASA. Şi în fiecare zi plătim reparaţii la imprimante sau calculatoare. Zilnic achităm două facturi de la RYS către spital”, a explicat, pentru tolo.ro, un angajat de la Malaxa.
Procurorii DNA mai susţin că în perioada 20 mai 2011 — noiembrie 2016, în mod repetat, Secureanu ar fi pretins unei societăţi comerciale, care avea atribuite contracte de achiziţie directă cu spitalul, să-i plătească o serie de deplasări pe care el şi apropiaţi ai săi le făceau în străinătate şi în ţară. Astfel, societatea respectivă a plătit unei agenţii de turism peste 800.000 de lei pentru un număr de 470 de deplasări ale suspectului şi ale apropiaţilor săi. „Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului şi apropiaţii săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziţionarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinaţiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât şi în România”, mai spune DNA.